Reprezentanti sa oklepali z dvoch úderov, podľa trénera ukázali charakter

TA3 TASR
31.3.2021 10:18

Reakciu podľa gusta futbalových fanúšikov predviedli slovenskí reprezentanti v Trnave vo víťaznom zápase s Ruskom (2:1). Po dvoch tvrdých úderoch do tváre v podobe remíz na Cypre 0:0, resp. 2:2 doma s Maltou nad nimi mnohí lámali palicu, keďže sa prezentovali pomaly, nemoderne až depresívne.

Reprezentanti sa oklepali z dvoch úderov, podľa trénera ukázali charakter
TASR/Martin Baumann

Bol to úplne iný príbeh

V utorok večer však Slováci na Štadióne Antona Malatinského napísali úplne iný príbeh, po kompaktnom, bojovnom, odhodlanom a tímovom výkone zdolali jedného z favoritov H-skupiny kvalifikácie MS 2022 v Katare. Góly domáceho tímu strelili Milan Škriniar a Róbert Mak, za "zbornú" skóroval Mario Fernandes. V úvodnom trojzápasovom marcovom asociačnom termíne získali zverenci Štefana Tarkoviča v H-skupine päť bodov, na vedúce Chorvátsko a Rusko strácajú bod.

Kvalifikácia MS 2022 pokračuje ďalšími zápasmi až na jeseň. Prvého septembra nastúpia Slováci v Slovinsku, štvrtého privítajú Chorvátsko a 7. septembra ich čaká doma Cyprus. Najbližší zápas odohrajú 6. júna vo Viedni proti Rakúsku v generálke na EURO 2020. V základnej skupine finálového turnaja si zmerajú sily s Poľskom (14. júna), Švédskom (18. júna) a Španielskom (23. júna).

Tím okolo zastupujúceho kapitána Juraja Kucku sa po prvých dvoch dueloch dostal do horúcej kaše a čelil tvrdej kritike. Proti štvrťfinalistovi MS 2018 sa slovenskí hráči prezentovali diametrálne odlišným spôsobom, zvýšili rýchlosť a najmä agresivitu v osobných súbojoch. Dokázali ukázať odhodlanie, oduševnenosť a vedeli zaskočiť jeden za druhého, čo predtým citeľne chýbalo.

A zaslúžene boli odmenení prvým víťazstvom v skupine. Reakciu tímu vyzdvihol na pozápasovej tlačovej konferencii aj reprezentačný tréner Tarkovič: "Zápas sa odvíjal tak, ako sme očakávali. Chcem vyzdvihnúť reakciu hráčov po dvoch zápasoch, ktoré nám predtým nevyšli, vyzliekli nás donaha a po ktorých sme boli pod oprávnenou kritikou. Pre mňa bol dôležitý aj spôsob, nielen výsledok. Tento tím ukázal, že má charakter."

Očakáva vyrovnanú skupinu

Štyridsaťosemročný kouč SR si rozdiel v podobe viac ako rozpačitého vstupu s Cyprom a Maltou, resp. bojovného duelu s Ruskom vysvetľuje viacerými faktormi. Pričom zopakoval, že odmieta hľadať výhovorku v podobe absencií až deviatich hráčov kádra. "Naše mužstvo sa tvorí, potrebuje čas a toho je v nabitom kalendári málo. Hráči musia niečomu veriť a teraz je tá cesta podopretá bodmi. Môžeme byť po pozitívnom výsledku plní eufórie, ale musíme si zanalyzovať aj nevydarené zápasy. Pred týmto zápasom nám vypadli ďalší hráči, konkrétne Dúbravka, Valjent a Hancko pre zdravotné problémy. Ale opakujem, to nie je výhovorka."

Situácia v skupine je po prvých troch kolách zaujímavá. Okrem nečakaných strát Slovákov zaujali aj vôbec prvý slovinský triumf nad Chorvátmi či víťazstvo Cypru nad Slovinskom. O skóre pred Ruskom tak so šiestimi bodmi vedú vicemajstri sveta z Chorvátska, SR je tretia s 5 bodmi. Tarkovič očakával, že skupina bude vyrovnaná: "Rád by som mal po troch zápasoch aj dvanásť bodov, ale to nejde, takže momentálne berieme tých päť. Pracujeme pod výsledkovým tlakom a nie všetky tieto očakávania sa aj zrealizujú. Potom sme pod tlakom médií aj fanúšikov. Ja verím, že tých päť bodov, ktoré teraz máme, je stále riešiteľný stav smerom ku kvalifikácii. Verím, že budeme stále v hre do posledného možného zápasu, poslednej možnej minúty a budeme bojovať, aby sme tam mohli byť."

Z Bénesa nechce robiť kauzu

Tréner SR sa krátko vyjadril aj k situácii so stredopoliarom Augsburgu Lászlóm Bénesom, ktorý z dôvodu únavy neprišiel na duel s Ruskom. "Zo vzniknutej situácie s Bénesom nechcem robiť kauzu. Je to hráč s kvalitou pre reprezentáciu, určite sa stretneme a porozprávame sa, aby som to vedel celé uzavrieť. Jeho reakcia, ktorú ukázal k spoluhráčom a reprezentácii nie je v poriadku."

Kouč "zbornej" Stanislav Čerčesov vyzdvihol hru domácich, mrzel ho slabý prvý polčas svojho mužstva: "Slovákov sme nepodcenili. Vedeli sme, že majú dobrých hráčov a silné štandardné situácie. Po jednej sme aj inkasovali. Je to súper na našej úrovni. Slováci hrali na protiútoky. V prvom polčase sme nehrali dobre. V druhom polčase sme zmenili systém a vyrovnali sme po peknom góle. Potom sme však urobili v obrane veľké chyby a inkasovali sme druhý gól. Sme sklamaní. Ani jeden zápas nie je jednoduchý, dnes malo Slovensko aj šťastie. Skupina je a bude vyrovnaná, každý zápas bude ťažký a každý s každým môže vyhrať. Súper nás neprekvapil ani z hľadiska taktiky, ani z inej strany. Boli dobre nastavení a dokázali, že sú na európskej úrovni. Mrzí ma, že tu neboli diváci."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok