Zomrel jeden z aktérov najznámejšieho politického škandálu v USA

TA3 TASR
31.3.2021 08:47

Vo veku 90 rokov zomrel bývalý príslušník amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Gordon Liddy, ktorý bol v roku 1972 kľúčovou postavou vniknutia do sídla Demokratickej strany v komplexe Watergate vo Washingtone. Šlo o škandál, ktorý sa skončil odstúpením prezidenta Richarda Nixona. O Liddyho úmrtí informovali americké médiá.

Zomrel jeden z aktérov najznámejšieho politického škandálu v USA
TASR/AP

Liddy zomrel v dome svojej dcéry vo Virgínii, uviedol jeho syn pre denník The New York Times. Jeho úmrtie nesúvisí s chorobou COVID-19, Liddy trpel Parkinsonovou chorobou. Liddy, bývalý agent FBI, politický stratég a právnik, zorganizoval počas Nixonovej kampane za znovuzvolenie do úradu prezidenta USA dve vlámania do kancelárií demokratov v komplexe Watergate.

obit-liddy401145771047_0a14036f-1ac0-847e.jpg

Prvýkrát dohliadal na operáciu spočívajúcu v montáži odpočúvacích zariadení, aby pomohol ľuďom z Nixonovho tímu pochopiť, čo plánuje jeho demokratický rival George McGovern. Keď o niekoľko týždňov poslal do kancelárií ďalšiu skupinu agentov, policajti ich chytili a sprisahanie bolo odhalené. Liddy bol obvinený z vlámania, odpočúvania a sprisahania.

Za sprisahanie ho odsúdili 20 rokov väzenia, ale odsedel si iba 52 mesiacov - jeho trest zmenil demokrat Jimmy Carter, ktorý predtým v prezidentských voľbách porazil Geralda Forda, Nixonovho bývalého viceprezidenta. Práve Ford ako viceprezident nastúpil do úradu hlavy štátu, keď sa Nixon - ako prvý americký prezident v dejinách - vzdal funkcie.

Po prepustení z väzenia Liddy písal trilery a non-fiction knihy, vrátane vlastných spomienok na vlámanie do komplexu Watergate a čas strávený vo väzení. Neskôr sa stal moderátorom rozhlasových tolkšou a objavil sa dokonca aj v seriáli Miami Vice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok