Potvrdené. Zemetrasenie južne od Viedne bolo cítiť i v Bratislave

TA3 TASR
30.3.2021 19:40

Zemetrasenie, ku ktorému došlo v utorok večer v oblasti južne od rakúskej metropoly Viedeň, bolo cítiť aj v Bratislave. Potvrdil to Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi Slovenskej akadémie vied s tým, že z hlavného mesta majú vyplnený aj prvý makroseizmický dotazník. Zemetrasenie zaznamenala aj národná sieť seizmických staníc.

Potvrdené. Zemetrasenie južne od Viedne bolo cítiť i v Bratislave
SITA/AP (ilustračné)

"Zemetrasenie mohli pocítiť ľudia najmä v bratislavskej mestskej časti Petržalka vo vyšších poschodiach obytných budov," uviedol Csicsay. Podľa neho zemetrasenie zaznamenala aj národná sieť seizmických staníc. Dobre to napríklad vidno na seizmograme zo stanice Modra. Csicsay nevylučuje, že pribudnú aj ďalšie hlásenia od ľudí. Verejnosť preto vyzýva v prípade, ak pocítila zemetrasenie, aby vyplnila makroseizmický dotazník na webe zemetrasenia.sk.

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 4,7 o 18.25 h sa nachádzalo pri meste Neunkirchen, oznámil to rakúsky Centrálny úrad pre meteorológiu a geodynamiku. Zemetrasenie výrazne pocítili aj v spolkovej krajine Burgenland, vo Viedni i v dolnorakúskej metropole St. Pölten.

Zemetrasenie zo zahraničia pocítili ľudia na Slovensku napríklad aj na konci minulého roka. Zemetrasenie z okolia chorvátskeho Záhrebu vtedy zaznamenali vo viacerých mestách na západe krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok