Manažér a kresťanský dobrovoľník, ktorý po škole odišiel do USA. Kto je Heger?

TA3 TASR
30.3.2021 16:53

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok poverila zostavením novej vlády Eduarda Hegera (OĽANO). Budúci slovenský premiér pôsobil ako manažér v rôznych firmách, žil v USA a venoval sa aj dobrovoľníckej práci v kresťanských komunitách. Kto je Eduard Heger?

Manažér a kresťanský dobrovoľník, ktorý po škole odišiel do USA. Kto je Heger?
TASR/Martin Baumann

Bratislavčan a absolvent Ekonomickej univerzity

Eduard Heger sa narodil 3. mája 1976 v Bratislave. Štúdium obchodu a marketingu ukončil na Obchodnej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave. Po absolvovaní vysokoškolských štúdií žil jeden a pol roka v USA. Po návrate na Slovensko pracoval v rokoch 2001 – 2005 ako konzultant na Ministerstve obrany SR, kde sa podieľal na reforme Ozbrojených síl SR.

Do roku 2016 sa venoval podnikaniu a pôsobil ako manažér v rôznych firmách. Svoj čas venoval tiež práci v treťom sektore a roky pracoval ako dobrovoľník v kresťanských komunitách. Od roku 2005 viedol dva roky kresťanské Spoločenstvo pri Dóme sv. Martina v Bratislave.

Politická kariéra

V predchádzajúcom volebnom období 2016 - 2020 bol Eduard Heger zvolený za poslanca Národnej rady SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽANO-NOVA). V parlamente bol v uplynulom volebnom období najskôr podpredsedom a neskôr, po odchode Veroniky Remišovej z toho postu a z hnutia OĽANO, sa stal predsedom poslaneckého klubu OĽANO.

Vo voľbách do NR SR, ktoré sa konali 29. februára 2020, kandidoval za zoskupenie strán a hnutí OĽANO, NOVA, Kresťanská únia a Zmena zdola zo 142. miesta. Získal 62.964 preferenčných hlasov voličov.

Eduard Heger zastáva od 21. marca 2020 vo vláde Igora Matoviča post ministra financií a vicepremiéra. Po demisii ministra zdravotníctva SR Mareka Kračího (OĽANO) vedie od 12. marca 2021 dočasne aj rezort zdravotníctva a po demisii ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislava Gröhlinga (SaS) sa od 25. marca 2021 dočasne postavil aj na čelo rezortu školstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok