Bývalý šéf VOS odmietol vypovedať v kauze odpočúvania

SITA, Pravda
5.10.2012 08:10

V kauze odpočúvania redaktorov denníka Pravda, riaditeľa TA 3 a ďalších desiatok osôb vojenskou tajnou službou sa Generálnej prokuratúre podarilo dostať na výsluch kľúčovú osobu, bývalého šéfa VOS Pavla Brychtu, ktorý však odmietol vypovedať. Informáciu priniesol denník Pravda.

Bývalý šéf VOS odmietol vypovedať v kauze odpočúvania
wikipedia.org

Pavol Brychta prišiel na výsluch na predvolanie Generálnej prokuratúry až na druhýkrát. V kauze nelegálneho odpočúvania na ministerstve obrany je obvinený spolu s ďalšími štyrmi vojenskými agentmi. „Pán Brychta sa v stredu zúčastnil na výsluchu. Odmietol však vypovedať,“ uviedol pre Pravdu dozorujúci prokurátor.

Pavol Brychta svoje odmietnutie zdôvodnil tým, že nie je oprávnený vypovedať. V jeho prípade podľa Pravdy prokuratúra zvažovala aj možnosť, že ak na výsluch nepríde, požiada políciu, aby ho predviedla. Na výsluch predvoláva prokurátor v najbližších dňoch ďalších svedkov, medzi nimi aj bývalého ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS), ktorého pre odpočúvanie novinárov odvolala vtedajšia premiérka Iveta Radičová (SDKÚ).

Podľa informácií Pravdy z výsluchov obvinených a svedkov vyplýva, že Galko mohol zasahovať do činnosti vojenského spravodajstva. Galko to v minulosti poprel. Ako svedok môže exminister podľa trestného poriadku odmietnuť vypovedať s tým, že by si mohol privodiť trestné stíhanie.

Odmietnutie vypovedať môže zdôvodniť aj tým, že ide o utajované skutočnosti a nebol zbavený mlčanlivosti. Tej by ho však na žiadosť prokuratúry mohol zbaviť súčasný minister obrany Martin Glváč (Smer). Denník Pravda pripomína, že na prípadné trestné stíhanie Galka už nie je potrebný súhlas Národnej rady SR, keďže po zmene ústavy nemajú poslanci od 1. septembra trestnoprávnu imunitu.

Agenti Vojenského obranného spravodajstva, ktoré spadalo pod vtedajšieho ministra obrany Galka, sú obvinení zo zneužívania právomocí verejného činiteľa a z porušovania cudzích práv za to, že bez dôvodov odpočúvali desiatky ľudí.

Trestné stíhanie voči bývalým agentom Vojenského obranného spravodajstva prokuratúra od prevalenia škandálu rozšírila o ďalších tridsať skutkov. Pri vyšetrovaní a skúmaní spisov narazila prokuratúra na rozsiahle porušovanie zákona, kde osoby, na ktoré bolo nasadené odpočúvanie, neboli kriminálne rozpracované.

Žiadosti na súhlas s používaním informačných technických prostriedkov pre sudcov boli kopírované, pretože agenti, hoci požadovali súhlas sudcu na odpočúvanie, neodhaľovali žiadnu trestnú činnosť, ktoré by použitie ITP odôvodňovalo. Kopírovaním žiadostí zavádzali sudcov Krajského súdu v Trenčíne, kde žiadali súhlas na odpočúvanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok