Čo prinesie politická rošáda? Heger má dve možnosti, obe nepriaznivé

TA3
30.3.2021 11:03

Koaličná kríza sa končí, premiér Igor Matovič podá ešte v utorok demisiu. Podľa politológa Branislava Dolného z Univerzity Komenského v Bratislave sa riešením krízy stala nakoniec "minimalistická" zmena, "ktorou je prakticky iba rošáda funkcií premiéra a ministra financií".

Čo prinesie politická rošáda? Heger má dve možnosti, obe nepriaznivé
TASR/Pavel Neubauer

Len krátkodobé upokojenie

Riešenie, ku ktorému koalícia dospela, môže podľa politológa priniesť krátkodobé upokojenie, ale vôbec nerieši príčiny konfliktov fungovania vlády a celej koalície. Vo vláde budú naďalej pokračovať Igor Matovič aj Richard Sulík, obaja na významných pozíciách v čele ministerstiev.

Dolný neočakáva, že sa ich spôsob komunikácie a vzťahy zásadne zmenia. Vznikajú tak predpoklady pre ďalšie konflikty v budúcnosti, "navyše, keď sa vzťahy a vzájomná dôvera koaličných strán vládnou krízou ešte viac narušili," podotýka.

Ako sa zachová nový premiér?

Politológ vidí ďalšiu výraznú komplikáciu, ktorou budú vzťahy nového premiéra Eduarda Hegera so šéfom OĽANO Matovičom. "Pokiaľ Eduard Heger zostane lojálny svojmu predsedovi hnutia, vládu bude fakticky stále viesť Igor Matovič a nepríde k žiadnej zmene," upozorňuje Dolný. "Pokiaľ sa bude snažiť o autonómnejšiu pozíciu, bude to znamenať nový zdroj konfliktov a nestability." Podľa politológa zmena prinesie iba riešenie akútnej hrozby rozpadu vládnej koalície, ale "systematickejšie nezabráni vzniku ďalších sporov".

V kríze vidí politológ dôležitý moment, ktorým je skúsenosť lídrov SaS a OĽANO. "SaS tlakom odchodu z vlády politicky nič nezískala, rovnako Igor Matovič zistil, že sa reálne nemôže spoliehať na možnosť vládnutia v trojkoalícii," konštatuje Dolný. To by podľa neho mohlo aspoň dočasne brániť tomu, aby "ďalšie spory a komplikované osobné vzťahy lídrov eskalovali do hlbokej vládnej krízy, tak ako v posledných týždňoch".

Politológ upozorňuje, že pokiaľ sa Heger bude snažiť o autonómnejšiu pozíciu, bude to znamenať nový zdroj konfliktov a nestability.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok