Už prvá dávka vakcíny preukázala u seniorov zvýšenú ochranu

TA3 TASR
29.3.2021 18:05

Už jedna dávka vakcíny proti koronavírusu poskytuje "zásadnú ochranu" pred ochorením COVID-19 britským seniorom žijúcim v domovoch sociálnych služieb. Vyplýva to z najnovšej štúdie londýnskej univerzity UCL, o ktorej v pondelok informovala agentúra DPA.

Už prvá dávka vakcíny preukázala u seniorov zvýšenú ochranu
TASR/AP

Zo štúdie ďalej vyplýva, že zaočkovanie prvou dávkou vakcíny od švédsko-britskej firmy AstraZeneca alebo od nemecko-amerického konzorcia Pfizer/BioNTech pomohlo po štyroch týždňoch predísť 56 percentám prípadov nákazy. Po piatich týždňov toto číslo stúplo na 62 percent.

Podľa autorov štúdie jedna dávka očkovacej látky zároveň zmierňuje priebeh ochorenia v prípade nákazy. Skúmané vzorky potvrdili, že test na koronavírus, ktorý 28 dní od podania dávky vakcíny ukazoval pozitívny výsledok, obsahoval menej vírusového materiálu ako test nezaočkovanej osoby.

Vedúca štúdie Laura Shallcrossová informovala, že výskum prebiehal v čase, keď sa v britských domovoch dôchodcov rozšíril tzv. britský variant koronavírusu, preto je pravdepodobné, že spomínané vakcíny sú účinné aj voči tejto mutácii. Štúdiu realizovali na vzorke 10.000 seniorov v domovoch dôchodcov v Anglicku od vlaňajšieho decembra do marca. Priemerný vek účastníkov bol 86 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok