Zverejnili video z výcviku slovenských pilotov stíhačiek F-16

TA3 TASR
29.3.2021 11:26

NATO poskytuje Slovenskej republike jasné bezpečnostné a obranné garancie ako jeden zo základných predpokladov pre rozvoj. Minister obrany Jaroslav Naď to uviedol pri príležitosti pondelkového 17. výročia vstupu SR do Aliancie.

Zverejnili video z výcviku slovenských pilotov stíhačiek F-16
SITA/AP (ilu)

"Našou snahou je napĺňať toto členstvo, ktoré nás radí medzi vyspelé a stabilné krajiny, zodpovedným prístupom a plnením našich záväzkov voči spojencom a spoločnej kolektívnej bezpečnosti," skonštatoval. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Veľvyslanectvo USA na Slovensku predstavilo v rámci oslavy výročia video, ktoré zobrazuje slovenských pilotov počas výcviku na stíhacie lietadlá F-16 a strategické partnerstvo SR s USA. "Stabilita, ktorú poskytuje Aliancia členských štátov NATO, je základom pre prosperitu, slobodu a príležitosti pre občanov Slovenska, Spojených štátov a celej Európy," uviedla americká veľvyslankyňa Bridget Brinková.

V súčasnosti sa na výcviku v Spojených štátoch nachádza osem slovenských pilotov, neskôr pribudnú aj technici. Na Leteckej základni Sliač sú pripravovaní ďalší piloti, a to v rôznych fázach národnej prípravy. Ďalší kandidáti budú postupne doplňovaní absolventmi Technickej univerzity v Košiciach a náborom z civilného sektora.

"Spoločný výcvik našich vojakov je vynikajúcou príležitosťou na prehĺbenie interoperability našich krajín v oblasti obrany a bezpečnosti a v prípade spolupráce s USA na výcviku pilotov aj zjednotenia konkrétnych postupov pri ochrane vzdušného priestoru. Naši piloti tak majú jedinečnú možnosť nadobúdať poznatky priamo od skúsených amerických kolegov - pilotov stíhacích lietadiel F-16,” dodal minister obrany.

Videozáznam pilotov je z priestorov taktického krídla Sliač pri činnostiach, ako sú teoretická príprava na učebni, výcvik na leteckom trenažéri, predletové prípravy na letiskovej stojanke či jazyková príprava. Piloti v krátkych rozhovoroch porozprávali svoje príbehy o ceste k povolaniu vojenského pilota a priebehu ich výcviku. Video je dostupné pod názvom „Slovenský Top Gun - slovenskí piloti k 17. výročiu vstupu Slovenska do NATO“.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok