Lekári chcú dlhší lockdown. Neopúšťajte nás, žiadajú politikov

TA3 TASR
27.3.2021 12:40

Nemeckí lekári na jednotkách intenzívnej starostlivosti varovali, že jediný spôsob, ako zabrániť preťaženosti nemocníc počas prebiehajúcej tretej vlny pandémie koronavírusu v krajine, je dvojtýždňový tvrdý lockdown.

Lekári chcú dlhší lockdown. Neopúšťajte nás, žiadajú politikov
TASR/AP (ilu)

"Na zabránenie preplnenia jednotiek intenzívnej starostlivosti je potrebná kombinácia tvrdého lockdownu, očkovania a testovania," povedal šéf Medzidisciplinárnej asociácie intenzívnej starostlivosti a núdzovej medicíny Christian Karagiannidis pre nemecký denník Rheinischen Post. Vyzval politikov, aby okamžite zastavili akékoľvek plánované otváranie a uvoľňovanie, pretože počty prípadov nákazy prudko rastú.

"Žiadam politikov, aby neopúšťali nemocničný personál," dodal Karagiannidis. Inštitút Roberta Kocha pre kontrolu chorôb v sobotu hlásil najvyššiu sedemdňovú incidenciu prípadov infekcie na 100 000 obyvateľov od polovice januára, a to 124,9. V predchádzajúci deň bol tento údaj 119,1. (Ide o počet nových nakazených na 100 000 obyvateľov za týždeň.)

Zmätok v stratégii Berlína na zastavenie šírenia koronavírusu spôsobil nezhody medzi premiérmi 16 nemeckých spolkových krajín - a niektorí z nich odmietajú držať sa plánu na návrat k tvrdšiemu lockdownu v tých oblastiach, kde je miera prípadov nákazy naďalej pomerne nízka.

Nedávny prieskum verejnej mienky však ukázal, že čoraz viac ľudí je znova za sprísňovanie opatrení než za ich uvoľňovanie. Podľa prieskumu stanice ZDF 36 percent opýtaných chce prísnejšie opatrenia a 31 percent si želá zachovať súčasné obmedzenia. Len štvrtina respondentov uviedla, že chce uvoľnenie opatrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok