Prímerie je krehké, pri zrážkach v Donbase zahynuli ukrajinskí vojaci

TA3 TASR
26.3.2021 23:42

Životy štyroch vojakov ukrajinskej armády si vyžiadala delostrelecká paľba, z ktorej úrady v Kyjeve obvinili Moskvou podporovaných separatistov na východe Ukrajiny. Ukrajinské ministerstvo obrany informovalo, že incident sa odohral neďaleko dediny Šumy ležiacej severne od mesta Doneck. Okrem štyroch obetí si paľba z mínometov a granátometov vyžiadala aj dvoch zranených vojakov vládnej armády.

Prímerie je krehké, pri zrážkach v Donbase zahynuli ukrajinskí vojaci
TASR/AP (ilu)

Ide o ďalší prípad ohrozenia prímeria sprostredkovaného ešte v lete minulého roku. Vzhľadom na nestabilnú situáciu na styčnej línii Ukrajina v marci vyzvala európskych spojencov, aby zasiahli a zastavili prudký nárast ozbrojených zrážok medzi ukrajinskou armádou a separatistami v Donbase, ktorý sa odštiepil od zvyšku Ukrajiny, keď Rusko v roku 2014 anektovalo Krymský polostrov.

Zintenzívnenie ozbrojených zrážok v konfliktnej zóne vyvolalo obavy z možného vypuknutia ťažkých bojov. Tými by sa zmarilo prímerie medzi Kyjevom a separatistami, ktoré bolo uzavreté vlani v júli, pričom do oblasti prinieslo niekoľko mesiacov relatívneho pokoja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok