Matovič je klaun, Heger mudrc. Takto vidí premiéra a ministra expert

TA3
27.3.2021 14:58

Aký je rozdiel v komunikácii premiéra Igora Matoviča a Eduarda Hegera, o ktorom sa v posledných dňoch hovorí ako o jeho možnom nástupcovi? Spýtali sme sa experta na komunikáciu, Pavla Minára z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Matovič je klaun, Heger mudrc. Takto vidí premiéra a ministra expert
TASR/Martin Baumann

Klauna buď milujete, alebo nenávidíte

Vláde Igora Matoviča kritici vyčítajú nielen nezvládnuté riadenie pandémie, ale aj premiérove komunikačné prešľapy. V súvislosti s jeho straníckym kolegom Eduardom Hegerom, ktorého meno sa čoraz častejšie spája s premiérskou stoličkou, si verejnosť všíma aj rozdiely medzi politikmi. Potvrdil to aj odborník na komunikáciu Pavol Minár. Rozdiely vychádzajú podľa neho z toho, že obaja politici stelesňujú rôzne archeotypy.

"Igor Matovič je svojou podstatou Klaun (Joker, Jester). V archetypálnych príbehoch je Klaun (Jester) ten, kto spochybňuje status quo, bojuje proti "systému" a ukazuje, že "kráľ je nahý," uviedol Minár pre TA3. Aj to je podľa neho dôvod, prečo sa Matovič najlepšie cítil celé roky v opozícii, kde "mohol útočiť na vládnucu triedu, zosmiešňovať jej predstaviteľov a usvedčovať ich z reálnych alebo fiktívnych prešľapov."

"Eduarda Hegera by sme si archetypálne mohli popísať ako Mudrca (Sage), teda uvážlivého profesionála, ktorý má znalosti, vie ich použiť a vystupuje s pokojom a nadhľadom," uviedol. Mudrc má podľa neho aj schopnosť porozumieť iným, čím sa stáva konsenzuálnejším a schopným dohody viac, ako Klaun. Mudrc je zároveň menej výrazný, má tendenciu byť nudný a často býva aj človekom, ktorý sa menej usiluje o sebapresadenie, menoval Minár.

"Igor Matovič je svojou podstatou Klaun. V archetypálnych príbehoch je Klaun ten, kto spochybňuje status quo, bojuje proti "systému" a ukazuje, že "kráľ je nahý," vysvetlil expert na komunikáciu Pavol Minár. Eduarda Hegera možno zase archetypálne popísať ako Mudrca, ktorý je uvážlivý profesionál so znalosťami, ktoré vie použiť a vystupuje s pokojom a nadhľadom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok