Weiss nedúfal, že si na neho ešte spomenú: Táto cena má dušu

TA3 TASR
26.3.2021 12:47

Vladimír Weiss nedúfal, že si na neho organizátori ankety Futbalista roka ešte niekedy spomenú. Päťdesiatšesťročný tréner viedol v predchádzajúcich piatich rokoch reprezentáciu Gruzínska, prenikol s ňou až do finále baráže o EURO 2020. V ankete o najlepšieho trénera roka vystriedal na tróne Jána Kozáka ml., ktorý skončil za ním druhý o jediný bod. Weiss sa trénerom roka stal tretíkrát v kariére a ako povedal, táto cena má odteraz pre neho väčší význam.

Weiss nedúfal, že si na neho ešte spomenú: Táto cena má dušu
TASR/Jaroslav Novák

Trofej pomenovali po nedávno zosnulom Jozefovi Venglošovi, ktorého si Weiss veľmi vážil nielen ako trénera. "Áno, som prekvapený. Po dlhých rokoch, keď som pôsobil v zahraničí, ma to milo prekvapilo, pretože v Gruzínsku sme nesplnili cieľ, ktorým bol postup na EURO a prežívali sme veľké sklamanie. Takže som nečakal, že si na mňa ešte niekto spomenie. A táto cena má dušu, pretože to je cena pána Vengloša, ktorý bol môj učiteľ a predovšetkým to bol skvelý človek. Futbal stráca v tejto ťažkej dobre svojej opodstatnenie, lebo sa hrá bez divákov, je to ťažké. Po rokoch som videl niektorých hráčov, ktorých som trénoval, sám som neveril, že sa do tejto spoločnosti ešte vrátim," opísal Weiss svoje pocity po vyhlásení výsledkov.

Trofej by doprial inému

V hráčskej ankete po roku obhájil prvenstvo Milan Škriniar, Weiss by trofej doprial niekomu inému: "Milan je vynikajúci hráč, cenu si zaslúži, ale prial som víťazstvo Jurovi Kuckovi. Aj za celoživotnú kariéru a prínos pre reprezentáciu. On potiahol mužstvo v baráži a bol jedným z ťahúňov. Zaslúžil by si to. Milan je ešte mladý, ale vyzerá to, že bude dlho kraľovať v ankete, tak ako pred ním Hamšík a Škrtel. Tak ako sme žili éru Hamšíka a Škrtela, tak teraz nastáva éra Škriniara, Dúbravku, Lobotku a týchto mladších hráčov. Ale Škriniar je výnimočný stopér."

Musia byť drzejší

Obranca v ankete zvíťazil po druhý raz za sebou, no Weiss si nemyslí, že je to znamenie absencie kreativity v tíme Slovenska. Z pódia hráčom pred zápasom s Maltou odkázal, aby si viac verili: "Marek Hamšík je zranený, môj Vlado, ktorý sa vrátil do reprezentácie, sa tiež, bohužiaľ, zranil. Možno by kreativitou pomohli, ale hrali iní. Proti Malte musia hrať chalani odvážnejšie, musia si veriť a byť drzejší. Niektorým tréma zväzuje nohy, ja sám som mal trému, keď som hral za národný tím. Strašne som chcel a niekedy to bolo na úkor kvality. To bolo vidieť aj v zápase s Cyprom."

Rozbeh kvalifikácie na MS 2022 Slovákom nevyšiel, ale tréner roka 2020 verí, že v nej Slováci uspejú: "Futbal sa neustále vyvíja, malé krajiny majú zahraničných trénerov, ktorí ich učia. Brániť vie už každý, ťažšie je rozbiť súperovu obranu, obísť hráča, dať gól je čoraz ťažšie. To nám chýbalo na Cypre a preto sme nevyhrali. S Maltou sa snáď chlapci rozstrieľajú a verím, že odohrajú dobrý zápas aj proti Rusom, lebo s ťažšími hráčmi sa nám hrá lepšie. Musíme začať zbierať body. Slovinci zdolali Chorvátov, skupine je o to ťažšia. Bude to veľký boj. Musíme zdolať Maltu a neprehrať s Rusmi. Najlepšie by bolo zdolať aj ich a potom je všetko otvorené."

Čo sa mu páči na Gruzíncoch

Weiss mal blízko k tomu, aby sa na nadchádzajúcom turnaji EURO 2020 predstavil s reprezentáciu Gruzínska. Vo finále baráže však jeho zverenci doma podľahli Severnému Macedónsku 0:1. Nezopakoval si tak emócie, ktoré prežíval v roku 2009 v poľskom Chorzówe, keď ako tréner SR vybojoval postup na MS do JAR. "V Gruzínsku bolo teplo, tam zima," uviedol s úsmevom Weiss a dodal: "Emócia pred finále baráže bola taká silná, že ja som sa len po ceste na štadión trikrát rozplakal. Ľudia nám skákali pod autobus, asi 50-tisíc ľudí nás sprevádzalo na štadión. O to viac ma to mrzelo. Sklamanie sa dalo krájať."

Slovenský tréner potom porovnal náturu Gruzíncov s tou slovenskou. Na otázku, čo by z nej preniesol do svojej ďalšej práce, odpovedal: "Gruzínci by v zápase proti Cypru určite viac kľučkovali a hrali viac jeden na jedného. To oni majú. Ale zasa im chýbala disciplína, to sme sa ich snažili naučiť. Vyhrali sme v Španielsku, potom sme mali problém zdolať Macedónsko. Majú výkyvy, nie je tam ľahké pracovať. Ale užíval som si to, aj keď to nemalo šťastný koniec."

Stretnutie po rokoch

Na štvrtkovom galavečeri sa najlepší tréner minulého roka veľmi rád stretol s niektorými svojimi zverencami, zaspomínal si pritom na vystúpenie Slovenska na MS 2010: "My sme mali najmladšie mužstvo na MS. Ja som dal šancu Stochovi, synovi Vladovi, Kuckovi, Janovi Muchovi a iným. V tíme už boli Hamšík, Škrtel a Pekarík. Veril som aj Vittekovi, ktorého mnohí zatracovali. A vystrieľal nám zápasy na MS. Rád som chlapcov videl po tých rokoch."

Weiss odhalil aj svoju blízku budúcnosť, priznal, že by rád pracoval na klubovej úrovni a má už niekoľko ponúk: "Zaoberám sa ponukami, ale trénerov je veľa. Dohrávajú sa súťaže, takže budem to riešiť až v lete. Chcem ísť do klubu, chcem pracovať každý deň. Nejaké ponuky mám, ale nechcem sa unáhliť. Chcem, aby ma práca napĺňala aj ako človeka. Musím všetko zvážiť a aj rodina bude mať čo povedať. Uvidíme, čo život prinesie."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok