Švédsko sa vracia k AstraZenece, očkovať budú iba starších ľudí

TA3 TASR
25.3.2021 23:16

Švédsko obnoví očkovanie proti koronavírusu vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Aplikovať ju budú len ľuďom vo veku od 65 rokov, oznámil miestny úrad verejného zdravia. Rozhodnutie o obnovení očkovania vakcínou od AstraZenecy sa netýka mladších ročníkov, keďže krajina stále prešetruje možnú súvislosť medzi touto očkovacou látkou a zriedkavými prípadmi zrážanlivosti krvi.

Švédsko sa vracia k AstraZenece, očkovať budú iba starších ľudí
TASR/AP (ilu)

"Táto vakcína je veľmi užitočná pre starších ľudí, z ktorých mnohí každý deň vážne ochorejú," uviedol šéf úradu verejného zdravia Johan Carlson v nových pokynoch pre regionálne úrady, ktoré očkovanie vo Švédsku vykonávajú. Obnovenie očkovania vakcínou od Astrazenecy Carlson odôvodnil tým, že u staršej populácie nezaznamenali "zmienené zriedkavé a vážne vedľajšie účinky".

Viaceré krajiny sveta dočasne pozastavili používanie vakcíny od spoločnosti AstraZeneca po tom, čo sa objavili správy o prípadoch tvorby krvných zrazenín po jej podaní. Nemecko, Francúzsko a ďalšie krajiny medzitým obnovili očkovanie po stanovisku Európskej agentúry pre lieky. Tá uviedla, že uvedená vakcína je účinná a bezpečná a jej výhody prevažujú nad rizikami.

Dodala však, že súvislosť medzi vakcínou od AstraZenecy a zdravotnými problémami zatiaľ nemôže definitívne vylúčiť a súvisiace prípady stále prešetruje. Dánsko oznámilo, že nebude očkovať vakcínou proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca ďalšie tri týždne, keďže po diskusiách s miestnymi odborníkmi obavy stále pretrvávajú. Dánsko bolo pred dvoma týždňami prvou krajinou, ktorá pozastavila používanie tejto vakcíny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok