Britská zmluva s AstraZenecou prebíja dohodu s EÚ, tvrdí minister

TA3 TASR
25.3.2021 14:32

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock povedal, že Británia má "exkluzívnu" zmluvu so spoločnosťou AstraZeneca, ktorá vyvinula vakcínu proti koronavírusu. Zmluva AstraZenecy s Európskou úniou je však založená na mechanizme "najlepšieho úsilia".

Hancock pre noviny Financial Times uviedol, že obe strany, Británia aj EÚ, pracujú na vyriešení vzájomného sporu okolo dodávok očkovacej látky od britsko-švédskej spoločnosti AstraZeneca. Dodal však, že EÚ by sa nemala pokúšať pozastaviť vývoz týchto vakcín z továrne v Holandsku do Británie, a to práve kvôli povahe dohodnutých zmlúv, ktoré majú s AstraZenecou.

"Verím, že krajiny s voľným trhom budú zákonitosti zmlúv dodržiavať," uviedol Hancock pre Financial Times. "Oni majú zmluvu na báze "najlepšieho úsilia" a my máme exkluzívnu zmluvu. Náš kontrakt prebíja ten ich kontrakt. Nazýva sa to zmluvné právo - je veľmi priamočiare a jasné," dodal Hancock, ktorý označil britskú zmluvu za väčší, silnejší "tromf".

EÚ v stredu sprísnila kontroly svojho ďalšieho vývozu vakcín, čo umožňuje zastaviť dodávky smerujúce takmer kamkoľvek, pripomína DPA. Tento krok Únie vyvolal varovné reakcie Londýna, hlavného prijímateľa vakcín vyrobených v EÚ. Členské krajiny EÚ vrátane Belgicka a Írska vyjadrili znepokojenie nad prípadnými tvrdými spätnými odozvami na blokádu vakcín. Británia a EÚ zároveň vydali v stredu večer spoločné vyhlásenie, podľa ktorého pracujú na vyriešení "situácie tak, aby bola rovnako výhodná pre obe strany" a "dodávky vakcín sa dostali k všetkým našim občanom".

EÚ v stredu sprísnila kontroly svojho ďalšieho vývozu vakcín, čo umožňuje zastaviť dodávky smerujúce takmer kamkoľvek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok