Údajného bossa jakšíkovcov obvinili z vydierania

TA3, TASR
4.10.2012 12:23

Polícia rozložila albánsko-slovenský drogový gang z bratislavskej Rače a skupina jakšíkovcov čelí obvineniu z ďalšieho trestného činu. Informovali na tom na tlačovej besede prokurátor GP Peter Šufliarsky a šéf polície Tibor Gašpar.

Údajného bossa jakšíkovcov obvinili z vydierania
SITA

Drogové laboratórium v Rači

Prokurátor Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry podal 10. septembra obžalobu na tri osoby pre nedovolené ozbrojovanie a rozsiahlu drogovú činnosť. Bujar S., Jozef V. a Miloš D. sa zaoberali v roku 2011 výrobou syntetickej drogy - fentanyl, distribúciou heroínu a nedovoleným ozbrojovaním a obchodovaním so zbraňami. Triu hrozí v prípade dokázania viny 15- až 20-ročný trest.

Bujar S. vlastnil československý samopal vz. 58 a ďalší obvinený dokonca až tri samopaly. Pri prehliadkach boli zadržané aj ďalšie zbrane, vrátane granátu. Zaistené drogy mali hodnotu až 108.000 eur, uviedol policajný prezident Gašpar. Keby sa predávali po jednotlivých dávkach, mali by hodnotu približne 370.000 eur. Spis v tejto veci má až 1120 strán. "Vyzdvihujem v tejto kauze prácu policajných útvarov," zdôraznil Gašpar.

Bujar S. je slovenský štátny príslušník, ale albánskej národnosti. Polícia vykonala v tejto kauze 15 domových prehliadok. Laboratórium na výrobu fentanylu mala skupina v bratislavskej Rači. Polícia zadržala pri prehliadkach 35.000 eur.

Libor Jakšík má na krku ďalšiu obžalobu

Libor Jakšík, považovaný za jedného zo šéfov bratislavskej skupiny jakšíkovcov, ktorý je obžalovaný už v jednej kauze vydierania je obvinený aj v ďalšom vydieračskom prípade.

Prokurátor podal 21. septembra dovedna na deväť osôb obžalobu. Päť z nich vrátane Libora je stíhaných väzobne, Vydierania sa mali dopustiť so zbraňou v auguste a v septembri roku 2010.

"V tomto prípade má spis až 5900 strán", povedal mimo iného policajný prezident. Išlo o vymáhanie fiktívneho dlhu. Vydierania sa mali dopustiť na osobe z bratislavského gangu autičkárov.

Sudca Okresného súdu Bratislava 1 stredu 3. októbra rozhodol o väzobnom stíhaní Libora Jakšíka aj v tomto prípade. Obžaloba v tejto kauze bola podaná 21. septembra. "V zmysle trestného poriadku súd rozhodoval o ponechaní obvineného vo väzbe po podaní obžaloby. Okresný súd Bratislava I rozhodol tak, že obvineného L. J. ponechal vo väzbe. Obvinený podal sťažnosť proti uzneseniu o ponechaní vo väzbe," informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Skupina jakšíkovcov je pokladaná za jednu najsilnejších v Bratislave. Libor a Ivan Jakšíkovci, bývalí príslušníci polície v minulosti spolupracovali so zastreleným podnikateľom Jozefom Svobodom. Vlastnili sieť podnikov a mali rozličné iné podnikateľské aktivity. Skupina údajne pôsobila z bratislavskej časti Dúbravka.

Senát Okresného súdu Bratislava I odročil na začiatku septembra proces s Liborom a ďalšími štyrmi spoluobžalovanými v prvej kauze vydierania. KS zamietol 11. júla napriek prísľubu a kaucii prepustenie Libora z väzby.

Vražda podozrivého z Remiášovej popravy

Ako ďalej uviedol Šufliarsky, bývalý boss podsvetia Mikuláš Černák, ktorý je už odsúdený za šesť vrážd na doživotný trest odňatia slobody, je obžalovaný najnovšie z ďalšej vraždy.

V októbri 1997 mal spoločne s piatimi osobami zavraždiť Imricha Oláha a to tak, že ho uškrtili káblom s počítača. Oláh bol spoločne s Jánom R., ktorý je vo väzbe v Maďarsku, pôvodne podozrivý z vraždy Róberta Remiáša. Na Černáka bola v tejto novej kauze vraždy podaná obžaloba 24. septembra tohto roku.

Záznam z TB Generálnej prokuratúry a polície

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok