Tvrdé slová OĽaNO: Sulík sa rozhodol povaliť ďalšiu vládu

TA3
25.3.2021 11:32

Veronika Remišová (Za ľudí) v stredu uviedla, že dohoda koalície stojí na rokovaniach SaS a OĽaNO. Vyzerá to tak, že nakoniec spoločnú reč nenašli.

"Hnutie OĽANO so sklamaním konštatuje, že predseda strany SaS Richard Sulík sa rozhodol povaliť ďalšiu demokratickú vládu. Uprednostniť vlastnú ministerskú stoličku pred budúcnosťou krajiny je poľutovaniahodné," píše sa v stanovisku hnutia OĽaNO.

Zároveň je teraz podľa nich "na zodpovednosti nás, zostávajúcich koaličných strán, aby sme spoločnými silami snahe rozbiť vládu zabránili, tento útok ustáli, našli dohodu a vyviedli krajinu z politickej krízy." Vyzerá to teda tak, že hnutie Igora Matoviča už ďalej nepočíta so stranou Richarda Sulíka v ďalšom fungovaní koalície.

Sulík: K povaleniu vlády nedošlo

Po odovzdaní demisií exministrov Branislava Gröhlinga a Ivana Korčoka zároveň Sulík informoval, že strana SaS pozastavuje svoje členstvo v koalícii. "Dnešným dňom pozastavujeme našu účasť v koalícii, a to tak dlho, dokým Igor Matovič nepodá demisiu tak, ako sľúbil, že ju podá. Pripomínam, že demisia je nielen požiadavka strany SaS, ale aj strany Za ľudí, ako aj pani prezidentky, čo je mimoriadne zriedkavá, ak nie bezprecedentná udalosť," povedal Sulík. Vysvetlil, že sa nateraz nebudú zúčastňovať na oficiálnych rokovaniach. Pripustil možný vznik trojkoalície bez SaS, chcú však ďalej diskutovať. Nemá však podľa neho zmysel rokovať so starým premiérom o novej vláde. Podľa Sulíka by mal rokovania o novej vláde viesť človek, ktorého poverí prezidentka zostavením novej vlády. Zároveň dodal, že k povaleniu vlády nedošlo.

Nebudú chodiť na koaličné rady

Pozastavenie v koalícii znamená, že členovia SaS nebudú chodiť na koaličné rady, v parlamente budú hlasovať len podľa svojho vedomia a svedomia a budú mať vlastné návrhy.

Šéf strany Sloboda a Solidarita hovorí, že on nie je príčinou problémov. Naopak tým najväčším problémom je Igor Matovič, ktorý podľa neho vedie Slovensko veľmi zle. Takisto hovoril o zlyhaniach Mareka Krajčího na poste ministra zdravotníctva, ktorý bol priamym podriadeným Matoviča.

Vznikne trojkoalícia?

Koaličná kríza sa ťahá už približne tri týždne. Ako pripomenul Richard Sulík, odstúpil už on aj Mária Kolíková. To boli dve podmienky Igora Matoviča na to, aby podal demisiu aj on. Okrem postu ministra hospodárstva a ministerky spravodlivosti však premiér vyzval na odchod aj Juraja Šeligu a Janu Bittó Cigánikovú. Tí zatiaľ na svojich miestach ostali.

Okrem Richarda Sulíka sa svojich funkcií vo štvrtok vzdali aj minister školstva Branislav Gröhling a minister zahraničia Ivan Korčok. Strana SaS tento krok avizovala v prípade, že do uplynulej stredy nepodá demisiu aj Igor Matovič. To sa však nestalo. Či vznikne po odchode strany SaS trojkoalícia alebo sa udeje zmena na poste premiéra tak zatiaľ nie je jasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok