Miliardové straty. Upchatie Suezského prieplavu je drahá záležitosť

TA3 TASR
25.3.2021 10:28

Podľa hrubých výpočtov objem dennej lodnej dopravy cez Suezský prieplav, ktorý je už druhý deň zablokovaný, predstavuje okolo 9,6 miliardy amerických dolárov (8,12 miliardy eur).

Miliardové straty. Upchatie Suezského prieplavu je drahá záležitosť
TASR/AP

V utorok pre zlé počasie uviazla na plytčine v prieplave loď Ever Given smerujúca z Číny do Rotterdamu, ktorá sa plaví pod vlajkou Panamy a je 400 metrov dlhá a 59 metrov široká. Zatiaľ sa ju nepodarilo uvoľniť a stále blokuje lodnú dopravu v oboch smeroch.

Cez prieplav prechádza množstvo globálneho obchodu

Odhaduje sa, že denná hodnota lodnej dopravy smerujúcej cez Suezský prieplav na západ predstavuje 5,1 miliardy amerických dolárov a dopravy smerujúcej na východ 4,5 miliardy dolárov. Agentúra Bloomberg odhaduje, že aktuálne na preplávanie kanálu čaká okolo 185 lodí.

Suezský prieplav spája Stredozemné more s Červeným morom a je jednou z najdôležitejších plavebných ciest na svete spájajúcou Európu a Áziu, ktorou prechádza približne 12 % objemu globálneho obchodu. Úrad Suezského prieplavu, ktorý vlastní, prevádzkuje a udržiava Suezský prieplav, je tiež veľkým zdrojom devíz pre Egypt.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok