Pražské letisko sa bude od piatku volať po Havlovi

TASR
4.10.2012 10:36

V deň 76. výročia narodenia exprezidenta Václava Havla by malo dôjsť k premenovaniu pražského ruzynského letiska na Letisko Václava Havla.

Pražské letisko sa bude od piatku volať po Havlovi
SITA

Václav Havel Airport Prague

Na letisku finišujú práce súvisiace so zmenou názvu, ktorý bude nad halami všetkých troch terminálov. Nápis Václav Havel Airport Prague má byť viditeľný už pri prílete.

Zmeniť sa museli aj všetky materiály súvisiace s letiskom či názvy zástavok mestskej dopravy. Celkové náklady na zmenu názvu predstavujú asi tri milióny českých korún (122 000 eur). Vláda schválila premenovanie letiska v marci tohto roku.

Posledný československý prezident

Český dramatik, politik a štátnik Václav Havel, jeden z hlavných predstaviteľov československého disidentského hnutia, bol posledným spoločným prezidentom Čechov a Slovákov pred rozdelením Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Dve funkčné obdobia bol aj českým prezidentom (1993-2003). V piatok 5. októbra by oslávil svoje 76. narodeniny.

Václav Havel sa narodil sa 5. októbra 1936 v Prahe. Pochádzal z pražskej podnikateľsko-intelektuálskej rodiny. Od mladosti prispieval do literárnych časopisov, v roku 1964 uviedlo Divadlo Na Zábradlí jeho prvú hru Zahradní slavnost. Počas a najmä po Pražskej jari bol jedným z ústredných predstaviteľov kritiky komunistického režimu a jeho politickej represie. V druhej polovici 80. rokov 20. storočia ho za jeho názory a aktivity viackrát uväznili.

Jeden z prvých hovorcov Charty 77, ktorý aj v zahraničí predstavoval symbol boja za slobodu a demokraciu v krajinách bývalého východného bloku, sa stal aj laureátom najvyšších štátnych vyznamenaní mnohých krajín. Za celoživotné úsilie o dodržiavanie ľudských práv ho viackrát nominovali na Nobelovu cenu za mier.

Václav Havel trpel chronickými dýchacími ťažkosťami, ku ktorým prispeli za minulého režimu opakované neliečené zápaly pľúc počas pobytov vo väzení a desiatky rokov fajčenia. Od roku 1996, keď mu kvôli začínajúcemu nádoru odobrali časť pľúcneho laloku, Havel nefajčil, ale zdravotné ťažkosti a časté pobyty v nemocnici sa mu nevyhýbali.

Václav Havel zomrel 18. decembra 2011 v českom Hrádečku vo veku 75 rokov. Česká aj Slovenská republika vyhlásili na deň jeho pohrebu v Prahe 23. decembra 2011 štátny smútok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok