Kde boli pacienti najspokojnejší? Poisťovňa zverejnila rebríček

TA3 TASR
24.3.2021 12:31

Slovenskí pacienti boli počas roka poznačeného pandémiou najspokojnejší so špecializovane zameranými zdravotníckymi zariadeniami a ústavmi srdcovo-cievnych chorôb. Najhoršie hodnotenie od pacientov dostali štátne univerzitné a fakultné nemocnice. Vyplýva to z hodnotenia poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Kde boli pacienti najspokojnejší? Poisťovňa zverejnila rebríček
TASR/Michal Svítok

Hodnotili šesť typov zariadení

Poistenci VšZP ohodnotili šesť typov ústavných zdravotníckych zariadení známkami od 1 do 5. Tento rok dosiahli zariadenia priemernú známku 1,59. "Oproti vlaňajšku, keď bolo hodnotenie na úrovni 1,66, nastalo zlepšenie," zhodnotil Neumann.

V kategórii štátne univerzitné a fakultné nemocnice dostala najvyššiu známku od poistencov VšZP Univerzitná nemocnica s poliklinikou Milosrdní bratia v Bratislave. Medzi všeobecnými nemocnicami patrí prvá priečka Nemocnici Svätého Michala v Bratislave.

Medzi špecializovanými zdravotníckymi zariadeniami sa najlepšie umiestnil Národný endokrinologický a diabetologický ústav Ľubochňa, Národný ústav reumatických chorôb a Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy. "Na základe výsledkov hodnotenia špecializovaných ústavov srdcovo-cievnych chorôb sa všetky tri, Národný ústav srdcových a cievnych chorôb, Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb Košice, umiestnili na najvyššej priečke," dodal Neumann.

Slabá strava a ubytovanie

Zo špecializovaných onkologických ústavov je najlepšie hodnotený Národný onkologický ústav Bratislava a Onkologický ústav sv. Alžbety. V ostatných zdravotníckych zariadeniach tohto typu malo podľa hovorcu šesť zariadení zelenú známku spokojnosti. V kategórii ústavných zdravotníckych zariadení zaradených do prieskumu získalo najvyššie hodnotenie poistencov Mammacentrum sv. Agáty Banská Bystrica.

Najvyššiu spokojnosť vyjadrili v prieskume poistenci z Prešovského a Žilinského kraja, naopak, najmenej spokojní boli poistenci z Trenčianskeho a Trnavského kraja.

"Najnižšiu známku spokojnosti dostala strava a ubytovanie, najvyššiu celkové zlepšenie zdravotného stavu, nasledovala poskytnutá zdravotná starostlivosť a správanie sa sestier. V rámci otvorených odpovedí hospitalizovaní pacienti pozitívne hodnotili aj prístup lekárov, dostatočnú a zrozumiteľnú informovanosť o ich zdravotnom stave, profesionálnu starostlivosť a skvelé zvládanie svojej práce v tejto zložitej pandemickej situácii," poukázal Neumann.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok