Turecko reaguje na útok, armáda ostreľuje sýrske ciele

TA3, SITA, TASR
4.10.2012 09:47

Turecká armáda pokračuje aj vo štvrtok v ostreľovaní cieľov na sýrskom území v reakcii na smrť piatich ľudí, ktorých v pohraničnej oblasti zabili strely vypálené zo Sýrie.

Pri odvete zahynuli sýrski vojaci

Nemenovaný bezpečnostný zdroj informoval, že vo štvrtok ráno obnovili delostrelecký útok na oblasť v okolí mesta Tel Abjad, ktoré leží asi 10 kilometrov od spoločných hraníc. Turecko spustilo odvetnú paľbu už v stredu v noci. Podľa Sýrskej organizácie na monitorovanie ľudských práv pri nej zahynulo niekoľko sýrskych vojakov, presné čísla však neuviedla.

Strely vypálené zo Sýrie usmrtili piatich ľudí vrátane ženy a troch detí v tureckom pohraničnom meste Akçakale. Ide o prvý prípad, čo Ankara ostreľovala Sýriu počas tamojšieho 18-mesačného konfliktu ako aj o prvé úmrtia v súvislosti so sýrskym povstaním na tureckej strane.

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan uviedol, že ozbrojené sily obratom reagovali na "hanebný útok", pričom varoval, že jeho krajina takéto provokácie nenechá bez odpovedi. Očakáva sa, že jeho vláda vo štvrtok požiada parlament, aby schválil cezhraničné vojenské operácie v Sýrii.

Výzva bezpečnostnej rade OSN

Turecko už tiež vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN, aby prijala "nevyhnutné kroky" na zastavenie sýrskej agresie. Rada podobne ako NATO medzičasom zvolali mimoriadne zasadnutia. Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen sýrsky útok ostro odsúdil, pričom šéf OSN Pan Ki-mun vyzval režim v Damasku, aby rešpektoval suverenitu susedných štátov.

Sýria reagovala vyhlásením, že zisťuje zdroj strely, ktorá zabila tureckých civilistov a zároveň vyzvala Ankaru na zdržanlivosť. Sýrsky minister pre informácie Umrán Zoabí vyslovil rodinám obetí úprimnú sústrasť, pričom zdôraznil, že jeho krajina rešpektuje suverenitu susedných štátov.

Invázia do Sýrie?

Turecká vláda dnes vyhlásila, že "útočné konanie" sýrskej armády sa stalo vážnou hrozbou pre bezpečnosť Turecka. Kabinet zároveň požiadal parlament o súhlas s vyslaním tureckých vojakov za hranice krajiny, vyplýva zo správy zaslanej zákonodarnému zboru.

Poradca tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, Ibrahim Kalin, na svojom konte na Twitteri uviedol, že Turecko nechce vstúpiť do vojny so Sýriou, bude však chrániť svoje hranice.

Turecko a Sýria boli ešte pred rokom a pol susedmi, ktorí sa navzájom rešpektovali

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok