Ďalší z kola von. Minister školstva Gröhling podáva demisiu

TA3 TASR
24.3.2021 09:26

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) podáva demisiu. Informoval o tom v stredu počas rokovania vlády.

Vo štvrtok odovzdá demisiu o 11.00 h prezidentke Zuzane Čaputovej. Na rokovaní vlády sa rozlúčil s kolegami, učiteľmi aj zamestnancami škôl.

"Myslím si, že teraz je načase, aby sa vytvoril priestor, aby sa zastabilizovala situácia tak ako vo vláde, tak aj v Národnej rade SR. Preto mi dovoľte oznámiť, že podávam demisiu na funkciu ministra školstva," uviedol s tým, že ide o jeho osobné rozhodnutie a hovorí zatiaľ sám za seba.

Nepovedal, či SaS odíde z koalície. Na všetky otázky chcú odpovedať spoločne so šéfom strany Richardom Sulíkom a ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom vo štvrtok. "Budeme odpovedať na absolútne všetky otázky, ktoré by mohli nastať, keďže traja ministri za SaS podávajú demisiu, tak to ovplyvňuje aj ten ďalší chod," ozrejmil. Poznamenal, že na utorkovej republikovej rade si dohodli ďalší postup a sú v tom jednotní.

"Som veľmi vďačný za to, že som dostal možnosť, aby sme naštartovali zmeny vo vzdelávaní, aby sme posunuli školstvo do 21. storočia," dodal s tým, že posledné týždne robili maximum pre to, aby sa situácia nepreniesla do škôl a mohli sa po Veľkej noci otvárať ďalšie ročníky skôr.

Demisie pribúdajú

V utorok odovzdal svoju demisiu prezidentke Zuzane Čaputovej šéf strany SaS Richard Sulík. Vzdal sa postu ministra hospodárstva, čo bola jedna z podmienok premiéra Igora Matoviča na to, aby podal demisiu aj on. Dnes sa k nemu pridal aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling. Posledným ministrom za stranu SaS bol Ivan Korčok, ktorý pôsobil na čele ministerstva zahraničia. Oznámenie o jeho demisii prišlo taktiež v stredu.

Ešte minulý týždeň Sloboda a Solidarita vyzvala Matoviča, aby do tejto stredy podal demisiu na post predsedu vlády. Ak tak neurobí, odstúpia všetci ministri za SaS. V nedeľu vystúpil premiér so svojimi požiadavkami, ktoré mali koaliční partneri splniť predtým, ako odstúpi on sám.

Šeliga a Cigániková zatiaľ ostávajú

Okrem demisie Richarda Sulíka, požadoval aj koniec Márie Kolíkovej (Za ľudí). Ministerka spravodlivosti svoju demisiu odovzdala v utorok. Okrem toho sa však Matovič zameral aj na ďalších svojich kritikov - Janu Bittó Cigánikovú, ktorá je na čele parlamentného výboru pre zdravotníctvo, a Juraja Šeligu, ktorý je podpredsedom Národnej rady SR. K ich odstúpeniu však zatiaľ nedošlo.

Heger novým premiérom?

Na odstúpenie z postu predsedu vlády vyzvala v utorok Igora Matoviča aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa nej by mal týmto krokom umožniť ukončenie koaličnej krízy. Hnutie OĽaNO a ani samotný premiér sa však k definitívnemu dátumu Matovičovej demisie nevyjadrili. Minister obrany Jaroslav Naď však uviedol, že v hnutí existuje všeobecná zhoda na tom, aby sa novým premiérom stal Eduard Heger. Ten v súčasnosti okrem svojho pôvodného ministerstva financií vedie aj ministerstvo zdravotníctva po tom, ako na jeho čele skončil Marek Krajčí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok