Súboj vírusov. Vedci zistili, čo môže z tela vyhnať SARS-CoV-2

TA3 ČTK
23.3.2021 22:47

Vírus, ktorý spôsobuje obyčajné nachladnutie, môže z ľudského tela vyhnať koronavírus, zistili vedci. Niektoré vírusy sú známe tým, že súťažia, aby to boli práve ony, kto zavlečie do organizmu infekciu. Vedci z univerzity v Glasgowe zistili, že rinovírus spôsobujúci nachladnutie je v tomto ohľade silnejší ako koronavírus, píše BBC News. Prínosy môžu byť síce krátkodobé, ale rinovírus je tak rozšírený, že by podľa vedcov rovnako mohol pomôcť pri spomalení Covidu.

Súboj vírusov. Vedci zistili, čo môže z tela vyhnať SARS-CoV-2
TASR (ilustračné)

Rinovírus je jeden z najsobeckejších vírusov

Ako uvádza BBC, predstavte si vlastný nos, hrdlo a pľúca ako v rade stojace domy. Keď sa vírus dostane dovnútra, môže buď podržať ostatným vírusom dvere a vpustiť ich dnu, alebo za sebou naopak zabuchnúť a nechať si všetky domy sám pre seba. Rinovírus je jeden z najsobeckejších vírusov a takmer vždy človeka nakazí sám. Iné vírusy, ako napríklad adenovírusy, majú zrejme väčšie sklony k "spolunažívaniu".

Vzniklo mnoho špekulácií, ako sa v interakcii s inými vírusmi bude chovať SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Výzvu pre vedcov naviac predstavuje skutočnosť, že pre obmedzenie kontaktov v spoločnosti sa spomalilo šírenie všetkých vírusov, a tie sa horšie študujú.

Tím z Centra výskumu vírusov v Glasgowe použil repliku výstelky dýchacích ciest človeka, ktoré sú tvorené rovnakým typom buniek, nakazil ich vírusom SARS-CoV-2 a rinovírusom, ktorý je jednou z najrozšírenejších infekcií u ľudí a spôsobuje nachladnutie. Keď vedci vypustili rinovírus a SARS-CoV-2 zároveň, uspel iba rinovírus. Keď mal rinovírus náskok 24 hodín, SARS-Cov-2 sa dovnútra vôbec nedostal. Pokiaľ mal SARS-CoV-2 hodinový náskok, rinovírus ho rovnako premohol a z organizmu ho vyhnal.

"SARS-CoV-2 sa nikdy neuchytil, je silne inhibovaný rinovírusom. Je to celkom vzrušujúce, pretože pokiaľ máte vysokú prevalenciu rinovírusu, mohol by zastaviť novú infekciu SARS-CoV-2," uviedol doktor Pablo Murcia. Podobné efekty vedci zaznamenali už skôr. Rozsiahla epidémia rinovírusov možno oddialila epidémiu prasacej chrípky v niektorých častiach Európy v roku 2009.

Lekárka upozornila na náročnú zimu

Ďalšie pokusy ukázali, že rinovírus spúšťa imunitnú reakciu vo vnútri nakazených buniek, čo vírusu SARS-CoV-2 zabráni v replikácii seba samého. Keď vedci zablokovali imunitnú reakciu, tak bola úroveň vírusu Covidu rovnaká, ako keď tam rinovírus nebol. Covid by však bol schopný znovu spôsobiť infekciu, akonáhle nachladnutie poľaví a imunitná reakcia sa oslabí. "Očkovanie plus hygienické opatrenia plus interakcie medzi vírusmi by mohli výrazne obmedziť výskyt SARS-CoV-2, ale najväčší prínos bude mať očkovanie," je presvedčený doktor Murcia.

Podľa profesora Lawrenca Younga z fakulty medicíny univerzity vo Warwicku sú rinovírusy "vysoko prenosné". Zverejnená štúdia podľa neho naznačuje, že "táto bežná infekcia by mohla ovplyvniť vplyv Covidu-19 a šírenie SARS-CoV-2, najviac v jesenných a zimných mesiacoch, kedy sú sezónne nachladnutia častejšie."

Ako to bude však prebiehať v priebehu nasledujúcich zím, je zatiaľ veľká neznáma. Koronavírus tu najskôr stále niekde bude, a všetky ostatné infekcie, ktoré sa v priebehu pandémie príliš nevyskytovali, sa môžu vrátiť s väčšou silou, pretože imunita voči nim sa medzitým oslabila.

Lekárka Susan Hopkinsonová z organizácie patriacej pod britské ministerstvo zdravotníctva už varovala, že nás čaká "náročná zima""Mohla by prísť vlna chrípky. Mohla by sa objaviť tiež vlna ďalších ochorení dýchacích ciest a respiračných patogénov," uviedla Hopkinsonová.

Výsledky štúdie publikoval odborný časopis zameraný na infekčné ochorenia Journal of Infectious Diseases.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok