Kolíková: Štvorkoalícia je ako puzzle, dopĺňa sa v hodnotách

TA3
23.3.2021 20:52

Koaličná kríza v kritickom čase pandémie je obrovská zodpovednosť politikov. Každý, kto pre urovnanie sporov môže niečo urobiť, by tak mal spraviť. Povedala v Téme dňa Mária Kolíková, ktorá podala v utorok demisiu a odstúpila z postu ministerky spravodlivosti.

Kolíková: Štvorkoalícia je ako puzzle, dopĺňa sa v hodnotách
TA3

Kedy nastal u nej zlom?

Štvorkoalíciu vníma Kolíková ako puzzle. Strany sa podľa nej dopĺňajú v hodnotách a disponujú ľuďmi, ktorí vedia presadiť reformy a dokážu naplniť obsah programového vyhlásenia vlády. Od dvoch koaličných strán je tu podľa nej jednoznačná podmienka na odchod premiéra Igora Matoviča. "Máme predpoklad, že keď dôjde k výmene na poste premiéra, tak štýl vládnutia by mohol byť iný," uviedla.

Kolíková priznala, že s premiérom Igorom Matovičom mala inak dobré vzťahy a cítila jeho podporu pri reformách. Ak sa nevedeli zhodnúť, vedeli to vyriešiť. Vnímala od neho podporu aj pri súdnej mape. Reformu justície je podľa nej dôležité robiť za pokojnej situácie, s dôverou v ministerstvo a s istotou, že dovládnete. Ako povedala, voči premiérovi necíti zášť.

Z rýchleho sledu udalostí, ktoré súviseli s jej reformou justície, ju zastavili tlaky a postoje poslancov v strane. Ako ministerka považovala za správne sa im venovať, pretože boli nakoniec aj legitímne. Koaličnú krízu v čase pandémie vníma ako obrovskú zodpovednosť politikov, a preto by mal prispieť k jej vyriešeniu každý, kto tak môže spraviť.

Kolíková pripravila aj dohodu, ktorej súčasťou bolo "memorandum dobrého vládnutia", ktoré vnímala ako dobré. Tlačová konferencia, kedy ho premiér porušil, pre ňu znamenala zlom, kedy si uvedomila, že pravidlá nedokáže pripraviť tak, aby fungovali v praxi.

Raši: Nefunguje vláda, zlyhal i parlament

Podľa poslanca Richarda Rašiho mal parlament zasadať aj v utorok. Opozícia bola podľa neho pripravená podporiť zákony týkajúce sa pandémie, ktoré by pomohli ľuďom. Pre vládnu nepohodu sa podľa neho zastavila reálna pomoc, ktorá mohla ísť k ľuďom a podnikateľom. "Po dnešku nielen nefunguje vláda, ale zlyhal aj parlament," uviedol v relácii. To, že parlament nezasadol bude mať podľa neho dôsledky na zdravotný stav obyvateľov aj ekonomické subjekty.

Raši chcel na parlamentnej schôdzi v utorok predložiť aj návrh zákona, ktorý by sa týkal pacientov s tzv. postcovidovým syndrómom. Pripomenul, že niektorí ľudia majú po ochorení Covid-19 problém s dýchaním, ale i psychického charakteru.

Akceptovateľnejším riešením vládnej krízy sú pre Hlas-SD predčasné voľby. "Pokiaľ sa má vláda preusporiadať iba tak, že sa niektoré figúrky na šachovnici vymenia, ale stále tam zostanú, tak výsledky a hádky sa môžu veľmi rýchlo vrátiť," povedal Raši.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok