Situácia na Slovensku sa zlepšuje, oznámil Heger. Čísla sú pozitívne

TA3 TASR
23.3.2021 14:38

Slovensko je na dobrej ceste, dočasný minister zdravotníctva Eduard Heger oznámil, že všetky pandemické ukazovatele signalizujú výrazne pozitívny trend. Ide aj o denné úmrtia aj o reprodukčné číslo šírenia pandémie.

Situácia na Slovensku sa zlepšuje, oznámil Heger. Čísla sú pozitívne
TASR/Pavel Neubauer

Heger pripisuje zlepšujúcu sa situáciu tomu, že Slováci dodržiavajú nastavené protiepidemiologické opatrenia. Úspech patrí ľuďom, vyjadril sa. Konečne je to vidieť aj na číslach v grafe. Zastupujúci minister však tvrdí, že zachovať núdzový stav je naďalej potrebné.

Denne podľahne ochoreniu COVID-19 81 osôb. Kým minulý týždeň bolo v nemocniciach hospitalizovaných 3834 pacientov, v súčasnosti ide o 3620 ľudí. Reprodukčné číslo sa pohybuje na úrovni 0,85 až 0,9. Klesajú počty pozitivity vykonaných testov, znížilo sa reprodukčné číslo, klesá počet úmrtí a v nemocniciach je menej pacientov. Stúpol len počet ľudí na umelej pľúcnej ventilácii. Naopak, stúpa počet zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19.

"Dodávky vakcíny Pfizer sú stabilné, je to okolo 51 000 dávok vakcíny týždenne, navyšovať sa budú dodávky vakcíny Moderna," oznámila štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva Jana Ježíková s tým, že po poklese dávok vakcíny AstraZeneca k nám o dva týždne príde viac ako 100-tisíc vakcín od tejto firmy.

Ježíková priblížila, že Slovensko využilo 785.049 dávok vakcín, z toho druhú dávku dostalo už 241.259 osôb. Doplnila, že v boji proti ochoreniu Slovensko využije tzv. monoklonálne protilátky. Tie sú navrhnuté tak, aby pomáhali poskytovať pasívnu imunitu tým, že dávajú telu protilátky, aby sa chránili.

Klesajú počty pozitivity vykonaných testov, znížilo sa reprodukčné číslo, klesá počet úmrtí a v nemocniciach je menej pacientov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok