Vláda má šesť miliárd dôvodov, aby vydržala. Chmelár zhodnotil krízu

TA3
23.3.2021 09:47

Boj proti korupcii by mal byť súčasťou každého vládnutia. Nemôže byť však témou číslo jeden, povedal v Téme dňa politický analytik Eduard Chmelár. Podľa neho na Slovensku nevedieme ani len diskusiu o závažných otázkach. Ako dôsledok vyplynie "cirkus, kde vidíme hádku politikov, ktorí by mali byť špičkoví". Podstatou tejto hádky je "ak budeš vo vláde ty, chcem byť aj ja", zhodnotil Chmelár.

Vláda má šesť miliárd dôvodov, aby vydržala. Chmelár zhodnotil krízu
TASR/Michal Svítok

Richard Sulík urobil to najlepšie zo zlých riešení, myslí si Eduard Chmelár o demisii exministra hospodárstva a šéfa koaličnej SaS. "Prerátal sa hneď na začiatku, keď bez akéhokoľvek plánu oznámil podanie demisie". Sulík dal podľa Chmelára premiérovi Igorovi Matovičovi priveľa času a karty má stále v rukách premiér.

"Premiér je v úzadí, riaditeľ SIS je vo väzení, nemáme ministra zdravotníctva, ani ministra práce a sociálnych vecí, už ani ministra hospodárstva, súdy v podstate nefungujú a dôležité veci odkladajú. Toto nie je definícia chaosu, toto je definícia štátu v rozklade, so všetkými nebezpečnými dôsledkami, ktoré to prináša," zhodnotil analytik. Podľa Chmelára je možnosť, že súčasná kríza vyústi do určitej formy autokratického režimu, "oveľa vyššia ako možnosť, že sa tu zastabilizujú demokratické pomery".

"V dohľadnej dobe sa táto vláda nerozpadne, pretože má na to šesť miliárd dôvodov. Tých šesť miliárd eur z Európskej únie je najsilnejším tmelom tejto vlády," zhodnotil. O pocite zodpovednosti nemôže byť podľa Chmelára vôbec reč. Koaliční partneri už podľa Chmelára nedokážu spolu komunikovať.

"Táto kríza sa neskončí tým, že Matovič podá demisiu," myslí si Chmelár. Po demisii sa podľa neho rozpútajú ďalšie hádky. Ako jediné riešenie Chmelár vidí predčasné voľby. Keďže koaliční partneri budú musieť naďalej spolupracovať, problém sa odchodom Matoviča z ministerského kresla nevyrieši.

Pozrite si celú reláciu Téma dňa, v ktorej sme sa venovali aj koaličnej kríze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok