Pohreb prezidenta priniesol ďalšiu tragédiu, zahynuli štyri deti

TA3 TASR
23.3.2021 08:57

Najmenej päť ľudí vrátane štyroch detí zomrelo cez víkend v tlačenici v Tanzánii, ktorá vznikla, keď sa dav desaťtisícov ľudí prišiel pozrieť do najväčšieho mesta Dar es Salaam na verejne vystavené telo zosnulého prezidenta Johna Magufuliho. Kontroverzný autoritatívny prezident Magufuli zomrel minulú stredu na zlyhanie srdca vo veku 61 rokov.

Pohreb prezidenta priniesol ďalšiu tragédiu, zahynuli štyri deti
TASR/AP

Opoziční lídri a jeho kritici však tvrdia, že dôvodom jeho úmrtia boli komplikácie spojené s ochorením COVID-19. Bývalý tanzánijský prezident patril k popieračom pandémie koronavírusu. Obeťami nedeľňajšej tlačenice na štadióne Uhuru v Dar es Salaam sa stala 30-ročná žena a štyri školopovinné deti vo veku 7-12 rokov.

Miestni predstavitelia majú údaje o počte obetí spomienkového aktu zverejniť v utorok - v tlačenici totiž odpadli stovky ľudí. Na štátnom pohrebe Magufuliho sa zúčastnila aj nová prezidentka Tanzánie Samia Suluhuová Hassanová, ako aj lídri deviatich afrických krajín.

Suluhuová Hassanová, ktorá bola v čase úradovania Magufuliho jeho viceprezidentkou, zložila v piatok slávnostnú prísahu. Stala sa tak prvou ženou na čele tejto východoafrickej krajiny. Prezidentkou Tanzánie bude prinajmenšom do ďalších volieb, ktoré sa uskutočnia v roku 2025.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok