So zákazom dovoleniek má prísť pomoc, tvrdia predstavitelia cestovného ruchu

TA3 TASR
22.3.2021 16:30

Pri tak vážnom kroku, akým je zákaz dovoleniek v zahraničí, musí byť zároveň ohlásené aj to, ako budú cestovné kancelárie, agentúry, dopravcovia či sprievodcovia efektívne štátom podporení, aby sa predišlo ich kolapsu a poškodeniu klientov. Upozornila na to predsedníčka Fóra cestovného ruchu SR Zuzana Ballaschová.

So zákazom dovoleniek má prísť pomoc, tvrdia predstavitelia cestovného ruchu
SITA/AP

Čo trápi cestovky

Zákazom cestovania do zahraničia s cieľom rekreácie podľa nej štát opäť znemožnil podnikanie cestovným kanceláriám. "Veľká časť z nich však doteraz, po 12 mesiacoch od začiatku pandémie, nedostala vyplatené ani kompenzácie časti nákladov na prevádzku, na základe kompenzačnej schémy Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. Cestovné kancelárie pritom majú z minulej sezóny záväzky voči klientom vo forme odložených a náhradných zájazdov, ktorých realizácia je opäť v nedohľadne," podotkla Ballaschová.

Doterajší spôsob kompenzácií je zároveň podľa jej slov výrazne oneskorený a nie je v dostačujúcej výške. "Záväzky cestovných kancelárií voči klientom s ohľadom na vývoj situácie predstavujú ťažké bremeno na ich pleciach a je otázne, či bude bez efektívnej podpory štátu ďalej únosné," poznamenala. Cestovky podľa nej trápi aj možná strata dôvery klientov v dôsledku rušenia a predkladania už presúvaných zájazdov.

 

Výzva vláde

"S rešpektom k potrebným opatreniam na ochranu verejného zdravia vyzývame vládu, aby postupovala konzistentne, aby ruka v ruke s nevyhnutnými opatreniami išli efektívne opatrenia na záchranu sektora cestovného ruchu a aby mediálnymi výstupmi nerozdúchavala negatívnu atmosféru a postoje voči cestovateľom a cestovným kanceláriám," zdôraznila Ballaschová.

Zákaz vycestovať do zahraničia s cieľom rekreácie je reakciou na nepriaznivú pandemickú situáciu nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Rezort dopravy vo štvrtok 18. 3. uviedol, že vrátenie peňazí za už uhradené zálohy klientov cestovných kancelárií má v rámci ochrany spotrebiteľa riešiť Ministerstvo hospodárstva SR podľa zákona o zájazdoch.

Kompenzácia ušlého zisku cestoviek pre obmedzenie podnikania na základe rozhodnutia vlády, ktorým sa zakazuje cestovanie do zahraničia s cieľom rekreácie, bude opäť súčasťou schémy pomoci. "Predpokladáme, že bude nutné vo veľmi krátkom čase zvýšiť balík prostriedkov na tento účel," dodalo vtedy MDV.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok