Tisíce eur od premiéra išli obci, kde je starostkou matka Pčolinských. Úrad vlády reaguje

TA3 TASR
22.3.2021 14:59

Premiér Igor Matovič (OĽANO) poskytol v novembri minulého roka dotáciu vo výške 15-tisíc eur na prevádzku výrobne cestovín a pečiva obce Nižný Hrabovec. Ide o jediný spomedzi približne 300 sociálnych obecných podnikov na Slovensku, ktorý dostal takúto dotáciu.

Tisíce eur od premiéra išli obci, kde je starostkou matka Pčolinských. Úrad vlády reaguje
TASR/Pavel Neubauer

Starostkou obce je Marcela Pčolinská, matka bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a poslanca Petra Pčolinského (Sme rodina), upozornila organizácia Transparency International Slovensko (TIS). "Prečo premiér obdaroval práve tento sociálny podnik nie je jasné," upozornila organizácia.

Upozornila, že dotácie z rezervy nemajú jasné pravidlá ani kritériá. Za minulých vlád boli podľa TIS zneužívané, nakoľko boli nadmerne prideľované obciam so starostami za vládnu koalíciu.

TIS apeluje, aby bol systém dotácií zrušený. Hovorí, že na podporu akútnych aj bežných projektov existujú štandardné súťažné dotačné schémy s odbornými hodnotiteľmi, čím sa výrazne znižuje potenciál na politický klientelizmus či míňanie peňazí na neefektívne projekty.

Ako v reakcii pre TASR uviedol riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Richard Pekar, zistenie TIS je omyl. Podľa jeho slov ide o prostriedky, ktoré rozdelil ešte bývalý premiér Peter Pellegrini. "Tieto záväzky z predošlej vlády musí ÚV SR uvoľniť, pretože mal na to predošlý premiér mandát. Súčasný premiér Igor Matovič nemôže už do rezerv udelených predošlým premiérom vstupovať, sú spracovávané a podpisované v gescii vedúceho úradu vlády, ktorý je povinný ich podpísať," uviedol.

Dodal, že Matovič uvoľnil prostriedky zatiaľ len pre obce zasiahnuté povodňami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok