Diagnózy môžu byť problém. Kedy treba zvážiť očkovanie?

TA3
22.3.2021 14:39

Očkovanie proti koronavírusu sa odporúča najmä tým, ktorým hrozí závažnejší priebeh ochorenia Covid-19. Toto platí pre ľudí vo vysokom veku, pre obéznych ľudí či pre tých, ktorí trpia rôznymi chronickými ochoreniami ako diabetes a hypertenzia. Pri ťažších diagnózach či pri viacerých diagnózach naraz však vznikajú pochybnosti, či je očkovanie vhodné a bezpečné.

Diagnózy môžu byť problém. Kedy treba zvážiť očkovanie?
TASR/Jakub Kotian

"Každý liek či vakcína majú svoje nežiaduce účinky, ktoré sa síce neprejavia u každého, ale je potrebné s nimi počítať," zdôrazňuje ministerstvo zdravotníctva na svojom Facebooku. Vakcíny proti koronavírusu sú nevhodné pre tých, ktorí majú alergiu na účinnú alebo pomocnú látku. Nemajú sa podávať ani v prípade závažnej infekcie s vysokou teplotou nad 38°C. "Mierna infekcia alebo nádcha nie je prekážkou pre očkovanie," uvádza rezort.

Opatrne musíme postupovať pri ľuďoch vo vysokom veku, upozorňuje ministerstvo. "Očkovanie je potrebné starostlivo zvážiť u veľmi starých a veľmi krehkých ľudí, u ktorých by aj inak mierna nežiaduca reakcia (zvýšená teplota či nevoľnosť) mohla spôsobiť vážne zhoršenie zdravotného stavu."

Na ministerstvo zdravotníctva sa ľudia často obracajú s otázkami o rôznych diagnózach a vhodnosti očkovania proti Covid-19 celkovo alebo konkrétnou vakcínou. "Na tie však štátny ústav nedokáže jednoznačne odpovedať, pretože v každom takomto prípade je potrebné individuálne posúdenie celkového zdravotného stavu pacienta," vysvetlil rezort. Ministerstvo preto odporúča, aby sa ľudia pred očkovaním poradili so svojím ošetrujúcim lekárom, ktorý celkový zdravotný stav pacienta pozná. "Ošetrujúci lekár by mal vziať do úvahy aj riziko nákazy COVIDom-19 a možného závažného priebehu."

Pred očkovaním prebieha rozhovor s lekárom v očkovacom centre, ten však nestačí na komplexné zhodnotenie. Očkujúcich zdravotníkov informujte najmä o tom, či ste už zažili anafylaktickú reakciu, upozorňuje ministerstvo zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok