Američania testovali AstraZenecu, výsledky sú známe

TA3 TASR
22.3.2021 14:09

Údaje z tretej fázy klinických skúšok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od spoločnosti AstraZeneca v USA ukazujú, že očkovacia látka má účinnosť 79 percent. Výsledky zverejnila spoločnosť v pondelok, informovali tlačové agentúry AP a AFP.

Američania testovali AstraZenecu, výsledky sú známe
TASR/AP

Hoci vakcína od AstraZenecy je schválená na používanie vo vyše 50 krajinách sveta, v Spojených štátoch ju ešte nepovolili. Na klinických skúškach sa zúčastnilo 30-tisíc dobrovoľníkov, z nich 20-tisíc dostalo vakcínu a zvyšok placebo (neúčinnú látku).

Testovali všetky vekové skupiny

AstraZeneca vo vyhlásení uviedla, že jej vakcína proti covidu poskytla 79-percentnú ochranu pred príznakovým ochorením covid a 100-percentnú ochranu pred závažným priebehom ochorenia a hospitalizáciou.

Výskumníci tiež oznámili, že vakcína bola účinná vo všetkých vekových skupinách vrátane starších ľudí - čo predchádzajúce štúdie v ostatných krajinách netvrdili.

Prvé zistenia z americkej štúdie sú len jednou zo série informácií, ktoré musí spoločnosť AstraZeneca odovzdať americkému regulačnému orgánu, Úradu pre potraviny a lieky. Poradný výbor úradu bude o zisteniach o tejto vakcíne verejne debatovať, až potom sa Úrad pre potraviny a lieky rozhodne, či vakcínu povolí na núdzové použitie.

Vedci čakajú na výsledky štúdie v USA s nádejou, že sa vyjasní zmätok okolo toho, ako vlastne dávky vakcíny účinkujú.

Pochybnosti o vakcíne

Británia schválila vakcínu ako prvá a urobila tak na základe čiastočných výsledkov skúšok vykonaných v Spojenom kráľovstve, Brazílii a Juhoafrickej republike, ktoré ukázali približne 70-percentnú účinnosť. Týmto výsledkom však uškodila výrobná chyba, ktorá viedla k tomu, že niektorí účastníci skúšok dostali pri prvom vpichnutí len polovičnú dávku - tento omyl si však výskumníci najprv neuvedomili.

Potom sa objavili ďalšie pochybnosti, do akej miery chráni vakcína starších dospelých a ako dlho treba čakať pred podaním druhej dávky. Niektoré európske krajiny, ako Nemecko, Francúzsko a Belgicko, najprv nepodávali vakcínu seniorom a toto rozhodnutie zrušili, keď prišli nové údaje naznačujúce, že vakcína poskytuje ochranu aj seniorom.

Minulý týždeň vyše desať krajín, väčšinou v Európe, dočasne zastavilo používanie vakcíny od AstraZenecy, lebo sa objavili správy, ktoré ju spájali s tvorbou krvných zrazenín. Európska agentúra pre lieky dospela po vyšetrovaní k záveru, že vakcína nezvyšuje celkové riziko krvných zrazenín, ale nevylúčila, že vakcína súvisí s dvoma veľmi zriedkavými typmi zrazenín.

Francúzsko, Nemecko, Taliansko a ďalšie štáty následne v piatok 19. marca obnovili používanie tejto vakcíny, pričom sa ňou dali zaočkovať vysokopostavení politici vrátane premiérov, aby ukázali, že je bezpečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok