Kompetencie premiéra sa zveličujú, tvrdí Radičová. Ako vidí krízu?

TA3
22.3.2021 13:10

Najoptimálnejším vyústením aktuálnej koaličnej krízy by bola demisia premiéra, pád vlády a následné vytvorenie novej vlády na pôdoryse súčasnej vládnej koalície, myslí si bývalá premiérka a profesorka sociológie Iveta Radičová.

Kompetencie premiéra sa zveličujú, tvrdí Radičová. Ako vidí krízu?
TASR/Jakub Kotian

"Stále máme parlamentnú demokraciu. O bytí či nebytí vlády rozhoduje parlament," pripomenula v relácii rádia Expres Braňo Závodský Naživo Radičová. Kompetencie premiéra sa podľa nej často zveličujú. "Premiér nevyslovuje nedôveru vláde, ani nerozhoduje o predčasných voľbách," zdôraznila Radičová s tým, že kompetencie premiéra sú v navrhovaní členov vlády.

Ak by hneď podali demisiu traja ministri SaS a ďalší ministri zo Za ľudí, chaos to podľa Radičovej môže ešte prehĺbiť. Najoptimálnejšie riešenie vidí v demisii premiéra Igora Matoviča, v následnom páde vlády a vo vytvorení novej vlády na základe dohody koaličných strán.

Radičová kritizovala, že konflikty vo vláde zapríčinili, že vláda nebola schopná rýchlo a jednotne postupovať proti pandémii. Vystihol to podľa nej bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý sa sám označil za bezmocného. Vláda podľa nej stratila dôveru verejnosti aj v dôsledku slabej ekonomickej podpory občanom zasiahnutým koronakrízou.

Koaličná kríza prepukla po nákupe vakcíny Sputnik V. Napätie bolo v koalícii dlhodobo. SaS a Za ľudí volajú po rekonštrukcii vlády, žiadajú demisiu premiéra Igora Matoviča.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok