Matovičova strana odkazuje ostatným: My hráme fér, čakáme splnenie sľubov

TA3
22.3.2021 11:47

V nedeľu večer oznámil premiér Igor Matovič, že je pripravený odísť zo svojho postu. Podmienil to však viacerými podmienkami. Napríklad aj tým, aby sa strana SaS vzdala jedného ministerského kresla. Richard Sulík však reagoval, že na to nevidí dôvod.

Hnutie OĽaNO tvrdí, že si uvedomujú vážnu situáciu ako v krajine, tak aj v koalícii. Zároveň sú presvedčení, že splnili všetky podmienky svojich koaličných partnerov, keď odvolali Mareka Krajčího z postu ministra zdravotníctva a je tiež pripravené vymeniť predsedu vlády. "To jasne preukazuje, že oveľa viac ako o pozície vo vláde nám ide o udržanie súčasnej koalície, ktorú považujeme za jedinú alternatívu pre demokraciu a spravodlivosť na Slovensku a tiež za obranný val proti návratu mafie. Od koaličných partnerov nepožadujeme nič iné len to, čo sami sľúbili pri kladení si vlastných požiadaviek," píše hnutie vo svojom stanovisku.

"Veríme, že Richard Sulík sa zachová ako chlap a bude si za svojim slovom o vzdaní sa funkcie ministra stáť. Jeho prvá reakcia na vyhlásenie OĽANO tomu, žiaľ, nenasvedčuje a skôr pripomína hľadanie povestnej Bugárovej tretej vety," dodáva OĽaNO. Žiadna ministerská stoličky by podľa Matovičovho hnutia nemala prevyšovať záujem o budúcnosť Slovenska. Myslia si, že v tomto ide hnutie OĽaNO príkladom a mali by sa tak správať všetci.

Gesto priateľstva

To však podľa nich tiež znamená akceptovať pomery rozdelenia ministerstviev na základe výsledkov volieb. Pripomínajú, že sa vzdali jedného ministerského kresla v prospech SaS. "Bolo to gesto priateľstva a veľkorysosti. Faktom však je, že toto gesto išlo nad rámec výsledkov volieb a nebolo nikdy opätované. Preto je úplne na mieste napraviť pomery, aby to bolo fér."

Strana Igora Matoviča je presvedčená, že splnila všetky podmienky partnerov. Ak však ani to nie je dostatočným dôvodom pre Richarda Sulíka a SaS na zotrvanie v koalícii, "je zrejmé, že jej cieľom je povalenie už druhej demokratickej vlády," dodáva hnutie.

Matovič by nemal byť ani vo vláde

Strana Richarda Sulíka v nedeľu v reakcii na premiérovo vystúpenie uviedla, že oceňuje jeho krok, ale nebude súhlasiť s takými návrhmi, ktorých hlavným motívom je osobná pomsta. Ako hovoria, presadzujú rekonštrukciu vlády na základe dnešných pomerov v koalícii, ktoré sú zakotvené v koaličnej zmluve. Ak by malo dôjsť k prerozdeleniu ministerstiev, znamenalo by to zároveň otvorenie koaličnej zmluvy.

Richard Sulík naďalej trvá na tom, že je ochotný odísť z čela ministerstva hospodárstva, zároveň však upozorňuje, že ak by Igor Matovič zasadol do niektorého z ministerských kresiel, je jeho ponuka bezpredmetná. Koaličná kríza sa podľa predstaviteľov SaS zbytočne naťahuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok