Kritické regióny dostanú zdarma oxymetre, lekári ich budú požičiavať pacientom

TA3 TASR
22.3.2021 10:08

Pri domácej liečbe pacientov nakazených koronavírusom je veľmi významnou pomôckou aj dostupnosť a použitie pulzných oxymetrov. Pacient pomocou nich môže sám zistiť, akú má saturáciu kyslíka v krvi. Podľa toho vie, či si zavolať sanitku. Viacero subjektov sa tieto momentálne ťažko dostupné pomôcky rozhodlo darovať, informovala prezidentka Zuzana Čaputová.

Oxymetre, ktoré podnikateľské subjekty poskytnú, budú darované do regiónov, ktoré sú najviac zasiahnuté koronavírusom, no i do tých, ktoré čelia najväčším sociálnym výzvam. Oxymetre budú smerovať do ambulancií všeobecných lekárov, ktorí ich budú môcť zapožičať pacientom. Podnikateľské subjekty poskytli 3100 "kvalitných a certifikovaných oxymetrov, zapožičať si ich bude možné vo viac ako 600 ambulanciách".

Čaputová so zástupcami podnikateľského sektoru taktiež hovorila o problémoch či nedostatkoch v odvetví, pričom padli konkrétne návrhy, ktoré chce prezidentka tlmočiť vláde. Aj v tejto súvislosti opäť vyzvala na ukončenie koaličnej krízy, keďže "reálny život si vyžaduje stabilitu, konkrétne riešenia a zmenu k lepšiemu".

Ako ďalej uviedla, opätovne sa stretla so solidaritou a veľkorysosťou podnikateľského sektora. Pulzné oxymetre sa rozdistribuujú do ambulancií za pomoci Združenia samosprávnych krajov SK8. Čaputová vyzdvihla prácu samospráv v boji s ochorením COVID-19.

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková ocenila, že prezidentka iniciovala takéto stretnutie. Pulzné oxymetre podľa jej slov pomôžu pacientom v tom, aby sa dostali do nemocnice v pravý čas. "Lekár môže odsledovať zdravotný stav pacienta. Môže urobiť liečbu šitú na mieru pacientovi, a to len na základe merania množstva kyslíka v krvi," povedala s tým, že takýto krok môže pacientovi pomôcť aj po psychickej stránke.

Predsedníčka sekcie zdravotníctva Združenia samosprávnych krajov SK8 Silvia Pekárčíková doplnila, že vytypovali ambulancie podľa počtu pacientov s ochorením COVID-19 s cieľom, aby sa čoraz menej pacientov dostávalo do zdravotníckych zariadení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok