Matovič má plán, Sulík nie. Vo vláde sa hrá o miesto každého

TA3
20.3.2021 21:01

Koaličné strany trvajú na svojej výzve, žiadajú demisiu premiéra Igora Matoviča. Richard Sulík ešte v priebehu týždňa oznámil, že vo vláde skončí. V čom bola jeho výzva iná? A majú koaličné strany plán? V TA3 sme sa rozprávali s Pavlom Minárom, marketingovým a komunikačným expertom a Silviou Porubänovou, sociologičkou.

Matovič má plán, Sulík nie. Vo vláde sa hrá o miesto každého
TA3

Taktika lídrov v zákulisí

"Pravidlá hry sa zmenili, OĽANO dalo najavo, že má záložný plán. Sulík ho nemal nikdy," uviedol marketingový a komunikačný expert Pavol Minár v našej relácii Za oponou. Podľa sociologičky Silvie Porubänovej vyhrávajú u ľudí jasné vyjadrenia a motivácie členov vlády sú aktuálne ešte veľmi nejasné. Je však toho názoru, že sa hrá o miesto každého z nich.

Pri taktike lídrov sa podľa nej dá vychádzať z ich povahových vlastností. Súhlasí s tým, že Igor Matovič plán má, svedčiť o tom môže aj jeho mlčanlivosť k verejnosti a rokovania za zatvorenými dverami. Jeho spôsob komunikácie sa však v roli premiéra veľmi nezmenil. "Stále vystupuje ako neposlušný chlapec," uviedla Porubänová. Sulík je naopak podľa Minára katastrofálny komunikátor, svojím vyhlásením o odchode z vlády dal čas premiérovi na hľadanie dohôd a mohol tým zablokovať aj jeho výmenu. SaS tým dostal do nepríjemnej situácie. "Nemá už čím prekvapiť partnerov v koalícii," tvrdí Porubänová. Podľa nej bolo ohlásenie so zámerom demisie zásadnou strategickou chybou.

Prekvapenie zo Sme rodina, ťažká situácia v strane Za ľudí

Demisia ministra práce Krajniaka naopak oboch prekvapila. "Buď sa stal obeťou alebo sám rozpútal politické hry," uviedla Porubänová s tým, že Krajniak je človek s veľkými ambíciami a post ministra práce bol možno málo. Naopak špekuluje sa aj o tom, že mohlo ísť o ochranu samotného Borisa Kollára, šéfa Sme rodiny, pred demisiou. "Okolo Krajniaka sa niečo deje," súhlasí aj Pavol Minár.

Ľahké to v tejto situácii nemá ani strana Za ľudí, tá musí uvažovať, ako ďalej. Podľa sociologičky Porubänovej ich značka skončila a členovia môžu uvažovať o odchode do iných politických strán, opustili ju totiž kľúčové osobnosti a tí čo zostali, stoja pred veľkou dilemou.

Ak ste nestihli reláciu Za oponou v živom vysielaní, môžete si ju pozrieť aj v našom archíve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok