Turci odstúpili od Istanbulského dohovoru, dôvodom sú rozvody

TA3 TASR
20.3.2021 13:57

Turecko odstúpilo od Dohovoru Rady Európy o predchádzaní a boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu, známom aj ako Istanbulský dohovor. Príslušný dekrét tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana bol zverejnený v noci na sobotu v úradnom vestníku.

Turci odstúpili od Istanbulského dohovoru, dôvodom sú rozvody
TASR/AP

Dohovor z roku 2011 je prvou záväznou normou na svete proti všetkým formám násilia na ženách. Dokument vtedy ešte ako premiér podpísal v Istanbule aj samotný Erdogan. Turecko ho následne ratifikovalo, ale v praxi sa nikdy neaplikoval. Odstúpenie od dohovoru požadovali v Turecku konzervatívni politici, podľa ktorých poškoduje jednotu rodiny a podporuje rozvody.

Kritika zo strany opozície

Opozičná Republikánska ľudová strana tento krok vlády kritizovala. Odstúpenie od dohody podľa jej podpredsedníčky Gökče Gökčenovej znamená, že "ženy naďalej zostanú občanmi druhej kategórie a bude dovolené ich zabíjať".

Turecká ministerka pre záležitosti rodiny Zehra Zümrüt Selčuková naopak podľa agentúry Anadolu uviedla, že práva žien zaručuje turecká ústava a ďalšie právne predpisy.

Násilie páchané na ženách zostáva v Turecku rozšíreným problémom. Len za minulý rok bolo podľa organizácie Zastavme vraždenie žien v tejto krajine zabitých najmenej 300 žien.

V uplynulých mesiacoch vyšli tisíce žien do ulíc v Istanbule a ďalších mestách a požadovali dodržiavanie dohovoru. Ďalšie demonštrácie sa budú konať aj túto sobotu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok