Kedy sa začnú uvoľňovať opatrenia? Odpovedali Krčméry, Jarčuška a Bražinová

TA3
19.3.2021 16:31

Epidemiologická situácia sa za posledný týždeň na Slovensku stabilizovala, dokonca mierne zlepšila, potvrdil to zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger. Pacientov v nemocniciach postupne ubúda, klesá aj počet nových obetí pandémie. Ešte však zďaleka nemáme vyhraté. Čo si myslia odborníci o uvoľňovaní opatrení?

Kedy sa začnú uvoľňovať opatrenia? Odpovedali Krčméry, Jarčuška a Bražinová
TASR/Martin Baumann

Krčméry vidí uvoľňovanie v polovici apríla

Vladimír Krčméry, odborník na tropickú medicínu, sa pre Nový čas vyjadril, že uvoľňovanie na Slovensku sa predpokladá v polovici apríla. "Naďalej do mája budeme počas uvoľňovania potrebovať dodržiavať ROR," spresnil.  Krčméry upozornil, že prirýchly delocking, čiže uvoľňovanie, sa v mnohých štátoch EÚ vrátane našich susedov ukázal ako nevhodný. "Okolo Veľkej noci počítam s minuloročným scenárom, modifikovaným podľa automatu," povedal.

Automat podľa Krčméryho počíta aj so školami a s bohoslužbami najmä v exteriéroch, taktiež s opätovným spustením kultúrnych aktivít v okresoch s priaznivou farbou. "Najdlhšie zostanú zatvorené masové športové podujatia za prítomnosti divákov a viacdenné veľké kultúrne podujatia," uzavrel Krčméry.

Do reštaurácií až v lete

Epidemiologička Alexandra Bražinová poukázala na to, že situácia je naďalej nepriaznivá. "Podľa môjho názoru je nutné zotrvať v tomto reštriktívnom režime minimálne niekoľko týždňov," povedala. Ak bude pokračovať mierne pozitívny trend a vydržíme s opatreniami do obdobia Veľkej noci, tak podľa epidemiologičky "spolu s otepľovaním počasia môžeme v máji hovoriť o postupnom otváraní". Bražinová zdôraznila, že uvoľňovanie opatrení musí byť postupné. Otvorené interiéry reštaurácií si vie predstaviť pravdepodobne v lete.

"Otvorenie prevádzok a služieb bude prebiehať podľa COVID automatu," potvrdil aj infektológ Pavol Jarčuška. "Ak vydržíme v dodržiavaní opatrení a vakcinácii, podľa matematických modelov by mohlo k postupnému uvoľňovaniu dôjsť najskôr po Veľkej noci," spresnil. Rúška si podľa Jarčušku dáme dolu najskôr v extraviláne obcí, pri hromadných podujatiach ich budeme potrebovať oveľa dlhšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok