Na šéfa Najvyššieho správneho súdu je zatiaľ jediný kandidát

TA3 TASR
19.3.2021 13:57

Jediným kandidátom na voľbu prvého šéfa Najvyššieho správneho súdu SR je zatiaľ predseda správneho kolégia Krajského súdu v Košiciach Pavol Naď. Potvrdil to predseda Súdnej rady SR Ján Mazák. Návrhy môžu oprávnené subjekty podávať v piatok do 14.00 h.

"Dostali sme dva návrhy, ale na tú istú osobu. Prišiel návrh Sudcovskej rady KS v Košiciach, druhý návrh podal Martin Michalanský a Ján Mazák, teda ja, ako členovia Súdnej rady," poznamenal Mazák. Zdôraznil, že v prípade Naďa ide o veľmi skúseného a kvalitného sudcu, ktorý však nad touto ponukou váhal. "Keďže sa venuje správnemu súdnictvu ako životnému povolaniu, dokázali sme ho presvedčiť," spresnil predseda Súdnej rady.

Dodal, že pozícia predsedu NSS SR je mimoriadne zodpovedná, náročná, ale súčasne aj užitočná pre to, aby sa z NSS SR, ktorý je zatiaľ len na papieri, stal fungujúci súd. Voľba kandidáta na predsedu NSS SR sa má uskutočniť 20. apríla. Pôvodne sa mala konať 2. marca, ale jediný uchádzač Jaroslav Macek vzal späť súhlas s kandidatúrou.

Vznik NSS SR priniesla minuloročná reforma justície. NSS SR má mať postavenie ako Najvyšší súd SR v oblasti správneho práva. Okrem iného naň prejdú kompetencie disciplinárneho stíhania sudcov i prokurátorov a v určitom rozsahu aj ostatných právnických profesií. Sídliť má v Bratislave a funkčný má byť od 1. augusta 2021.

Vznik Najvyššieho správneho súdu priniesla minuloročná reforma justície. Má mať postavenie ako Najvyšší súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok