Saakašvili priznal porážku, ale neodstúpi

TA3, TASR
3.10.2012 12:14

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili priznal porážku svojho politického tábora vo voľbách, ale odstúpiť sa nechystá. Rázne tak odmietol výzvy, ktoré mu adresoval líder víťazného bloku Bidzina Ivanišvili. Rokovania o zložení budúcej gruzínskej vlády sa už začali.

Rokovania o zložení budúcej vlády sa už začali

Vedenie víťaznej koalície sa zišlo dnes v Tbilisi, aby prerokovalo zloženie budúcej vlády. Ivanišvili ako pravdepodobný nový premiér už na utorkovej tlačovej konferencii vylúčil, že by v jeho vláde bol niektorý z členov Saakašviliho kabinetu. Formovanie novej vlády bude najdôležitejšou úlohou nového zákonodarného zboru, ktorý sa na ustanovujúcom zasadaní zíde 20. októbra.

Na tlačovej konferencii v utorok Ivanišvili pripustil, že jeho koalícia sa v parlamentne môže rozdeliť na viacero frakcií. De facto priznal, že politické strany a hnutia zjednotené v koalícii Gruzínsky sen, s výnimkou boja proti Saakašvilimu, spája málo spoločných tém.

Pokiaľ ide o spoluprácu s prezidentom Ivanišvili sa nazdáva, že by bolo lepšie, keby saSaakašvili vzdal funkcie hlavy štátu a tým si "zachoval tvár". Saakašvili sa vzdať odmieta, rovnako ako nechce vyhlásiť predčasné prezidentské voľby.

Škandál v súvislosti s prípadmi týrania väzňov chce Ivanišvili riešiť dôsledným prešetrením, prepustením všetkých vinníkov zo zamestnania vo väzenskej službe a ich nahradením príslušníkmi poriadkovej polície. Okrem toho avizoval okamžité prepustenie všetkých politických väzňov, vrátane svokra jeho politického súputnika Iraklija Garibašviliho. Tamaza Tamazašviliho zatkli a uväznili pre nezákonnú držbu zbrane krátko po tom, ako Ivanišvili pred rokom vstúpil do veľkej politiky.

Na margo budúcich vzťahov s Ruskom Ivanišvili nepovedal nič konkrétne, ale vyslovil pripravenosť obnoviť priateľské vzťahy s Moskvou. Z jeho vyhlásení na tlačovej konferencii nebolo jasné, akým spôsobom bude jeho vláda budovať dobré vzťahy s Ruskom a súčasne pokračovať v integrácii s NATO. Dosiahnutie rovnováhy medzi týmito dvoma smerovaniami zahraničnej politiky je podľa jeho slov zložité, ale možné. Ivanišvili chce, aby sa Gruzínsko stalo regionálnym hráčom.

Napriek tomu, že v Gruzínsku sa aj vďaka práci Saakašviliho tímu šírilo tvrdenie, že Ivanišvili je človekom Moskvy, žiadny oficiálny predstaviteľ ruskej vlády sa k úspechu opozičného Gruzínskeho sna vo voľbách nevyjadril s tým, že čakajú na oficiálne výsledky.

Ako jednu z prvých úloh, ktorým sa Ivanišviliho vláda bude venovať, Ivanišvili uviedol zastavenie Saakašvilim presadzovaného projektu Lazika. Ide o výstavbu tzv. mesta snov v Kolchidskom národnom parku v blízkosti hraníc s Abcházskom, ktoré malo slúžiť ako veľké bizniscentrum a prístav. Mnohí ekológovia a ekonómovia Saakašviliho projekt odmietajú ako "bláznivý".


Gruzínsko je príkladom demokracie v regióne, zhodol sa Západ

Priebeh gruzínskych parlamentných volieb už okrem Ruska privítala aj Európska únia a Spojené štáty. Kaukazská krajina môže byť podľa Washingtonu príkladom demokracie pre ostatné štáty v regióne. Podobné slová zvolil aj Brusel, šéfka zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonová však vyzvala budúcu opozíciu aj koalíciu, aby "pracovali spoločne v záujme Gruzínska". Funkčná demokratická spoločnosť totiž podľa nej potrebuje "tak zodpovednú vládu, ako aj konštruktívnu opozíciu".

Po spočítaní 97 percent hlasov stále jednoznačne vedie opozičná koalícia Gruzínsky sen miliardára Bidzinu Ivanišviliho so ziskom 55 percent. Zjednotené národné hnutie súčasného prezidenta Saakašviliho oslovilo viac ako 40 percent zúčastnených voličov a tí ho tak poslali do opozície. Samotný Saakašvili už priznal porážku, odmietol však Bidzinovu výzvu, aby okamžite odstúpil z čela štátu. Prezidentom by tak mal zostať až do januára

S gruzínskymi voľbami je spokojné aj Rusko. K Ivanišviliho gratulantom sa ešte v utorok pridal aj ruský premiér Dmitrij Medvedev, podľa ktorého sú výsledky znamením, že Gruzínci si želajú "konštruktívne" vzťahy s Moskvou. "Ak sa tento výsledok potvrdí, politická mapa Gruzínska sa stane pestrejšou," citujú Medvedeva ruské tlačové agentúry.

"To môžeme iba privítať, pretože to môže znamenať, že parlament sa zaplní konštruktívnejšími a zodpovednejšími silami," dodal. Výsledky podľa neho ukázali aj to, že "ľudia si želajú zmenu". Terajší ruský premiér pritom ešte vo funkcii ruského prezidenta odmietal viesť priamy dialóg so svojím náprotivkom Saakašvilim. Dôvodom bola päťdňová vojna z augusta 2008, po ktorej sa od zvyšku Gruzínskafakticky oddelili odštiepenecké regióny Abcházsko a Južné Osetsko.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok