Akcia Čínsky drak: Zasiahli proti podvodníkom s textilom

TA3 TASR
18.3.2021 10:50

Finančná správa zasiahla proti podvodníkom s čínskym textilom. V rámci akcie Čínsky drak zadržal Kriminálny úrad finančnej správy v Prešovskom kraji štyroch členov organizovanej skupiny vrátane jedného príslušníka finančnej správy.

Daňové podvody

Na svedomí majú úniky na cle a DPH. Celková výška škody predstavuje takmer 51 miliónov eur, obvineným hrozí trest odňatia slobody na 10 až 20 rokov. Informovala o tom hovorkyňa FS SR Martina Rybanská.

Kriminalisti spolu so Sekciou inšpekcie a vnútornej kontroly na finančnej správe podľa jej slov zasahovali v Prešovskom kraji minulý týždeň, kde odhalili organizovanú skupinu. Ako povedala Rybanská, páchatelia počas rokov 2013 až 2014 deklarovali dovoz textilného tovaru a obuvi s následným prepustením do colného režimu voľný obeh s oslobodením od dane z pridanej hodnoty.

"Tú mali uhradiť v inom členskom štáte. Ani pri jednom z celkového počtu 924 dovozov však tak neurobili. Okrem toho pri dovoze páchatelia systematicky znižovali colnú hodnotu tovaru prostredníctvom predkladania výrazne podhodnotených tovarových faktúr. Zadržaní členovia skupiny sa tak dopustili závažnej trestnej činnosti, poškodzovali záujmy Európskej únie ako aj Slovenskej republiky. Únikom na cle a DPH mala vzniknúť škoda takmer 51 miliónov eur," uviedla Rybanská.

 

Hrozí im desať až dvadsať rokov

Páchatelia sú vo väzbe, obvinili ich z trestných činov krátenia cla, dane, zneužitia právomoci verejného činiteľa a dopustiť sa mali aj trestného činu legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

"Hrozí im trest odňatia slobody v trvaní desať až 20 rokov a trest prepadnutia majetku. Hodnota zaisteného majetku obvinených v trestnom konaní predstavuje sumu prevyšujúcu milión eur. Okrem hnuteľného a nehnuteľného majetku, vrátane dvoch áut, vyšetrovatelia zaistili aj finančnú hotovosť vo výške 210.000 eur a 5500 amerických dolárov," dodala Rybanská.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok