Poradil si Gröhling s dopadmi pandémie? Odborový šéf ho hodnotí pozitívne

TA3 TASR
16.3.2021 14:51

Prácu ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS) pri riešení následkov pandémie ochorenia COVID-19 hodnotí predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV) Pavel Ondek pozitívne.

Poradil si Gröhling s dopadmi pandémie? Odborový šéf ho hodnotí pozitívne
TASR/Jaroslav Novák

Komunikoval zrozumiteľne

Ako uviedol, kladne školskí odborári vidia aj uprednostnenie očkovania zamestnancov školstva, aj napriek tomu, že mnohé požiadavky, ktoré boli prerokované so zástupcami odborového zväzu, neboli akceptované vládou, čo v mnohých prípadoch podľa Ondeka spôsobilo chaos pri obnovovaní vyučovania. Uviedol to v reakcii na hodnotenie prvého roku vlády. "Minister školstva dokázal počas pandémie zabezpečiť financovanie osobných nákladov zamestnancov školstva pri dištančnej aj prezenčnej forme vyučovania. Zamestnanci, ktorým nebolo možné prideľovať prácu mimo pracoviska, mali prekážku v práci na strane zamestnávateľa a dostávali náhradu príjmu vo výške 80 percent svojho funkčného platu," uviedol Ondek.

Gröhling podľa neho dostatočne zrozumiteľne informoval o prijímaných opatreniach a prostredníctvom portálu ucimenadialku.sk poskytol učiteľom dostupný zdroj informácií k realizácii online vzdelávania na všetkých úrovniach. "Zabezpečil finančné prostriedky na udržanie zamestnanosti na základných umeleckých školách a materských školách a vyčlenil 11 miliónov eur na takzvané pandemické odmeny, ktoré sa však netýkajú zamestnancov školstva v rámci originálnych kompetencií samosprávy, zamestnancov na vysokých školách či ministerstva práce," poznamenal Ondek.

Pozitívne hodnotí tiež snahu ministra o zjednotenie financovania a riadenia školstva v rámci predloženého návrhu novely zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, v ktorej navrhuje presun kompetencií pri financovaní veľkej skupiny zamestnancov školstva z ministerstva vnútra späť na ministerstvo školstva. "Oceňujeme úroveň sociálneho dialógu s ministrom školstva, ako aj to, že ministerstvo realizovalo konzultácie aj so zástupcami odborového zväzu v súvislosti so zmenami v školskej legislatíve," doplnil Ondek.

Neprehľadný systém pri financiách

Ministrovi sa podľa šéfa školských odborárov nepodarilo presadiť valorizáciu tarifných platov zamestnancov školstva v roku 2021. "Vyčlenenie finančných prostriedkov v štátnom rozpočte na nadtarifné zložky platu pre zamestnancov v školstve v prenesenom výkone pre zhruba 78.000 zamestnancov, pričom v školstve pracuje okolo 155.000 zamestnancov, nepovažujeme za správne riešenie, keďže tieto nie sú garantované v ďalších rokoch," povedal Ondek.

Rovnako podľa neho doteraz nie je prijatý prehľadný systém, ktorý by zaručoval, že tieto finančné prostriedky budú prideľované predvídateľným a spravodlivým spôsobom. Zároveň školskí odborári nesúhlasia s návrhom ministra školstva na využitie týchto finančných prostriedkov na poskytnutie príspevku na úhradu rozdielnych regionálnych životných nákladov.

"Napriek snahe doteraz nedošlo k zjednoteniu financovania zamestnancov v regionálnom školstve tak, ako to požaduje odborový zväz a ako to aj sám minister navrhoval pred nástupom do svojho úradu," dodal Ondek. OZPŠaV na Slovensku negatívne vníma i riešenie problémov vysokých škôl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok