Potvrdenie o prekonaní covidu dostane každý pacient len raz

TA3 TASR
16.3.2021 12:44

Praktickí lekári nemajú vydávať opakované potvrdenia o prekonaní ochorenia COVID-19. "Potvrdenia vystavujú jednorazovo pre každého takéhoto pacienta, nie opakovane každé tri mesiace," povedala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková v reakcii na sťažnosti lekárov na nadmernú byrokraciu.

Potvrdenie o prekonaní covidu dostane každý pacient len raz
TASR/Dušan Hein

Vysvetlila, že vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR stanovuje, že potvrdenie o prekonaní ochorenia sa vydáva osobám, ktoré prekonali ochorenie v posledných troch mesiacoch. "Ak teda osoba prekonala ochorenie pred viac ako tromi mesiacmi, nevzťahujú sa na ňu ustanovenia vo vyhláškach, ktoré jej umožňujú napríklad nepodstúpiť karanténu v niektorých prípadoch po príchode zo zahraničia," ozrejmila Račková.

Lekári bojujú s byrokraciou

Priblížila, že možnosťou vydať potvrdenie o prekonaní ochorenia na základe testu prítomnosti protilátok sa vyšlo v ústrety tým, ktorí z rôznych príčin nemali inú možnosť, ako sa preukázať. "Neslúži na to, aby sa pomocou testu na protilátky preukazovali aj osoby, ktoré prekonali ochorenie pred viac ako tromi mesiacmi. Vyhláška jednoznačne stanovuje, že predmetné ustanovenia sa týkajú osôb, ktoré prekonali ochorenie v posledných troch mesiacoch, nie osôb, ktoré absolvujú testy na prítomnosť protilátok," zhrnula Račková.

Lekári sa minulý týždeň sťažovali na to, že bojujú s byrokratickou záťažou v súvislosti s potvrdeniami o prekonaní COVID-19. Asociácia súkromných lekárov SR upozorňovala, že sa vracia k potvrdeniam lekára o výsledku testu a vzniká aj druhotná záťaž, pretože pacienti, ktorí už mali potvrdenie, si dávajú robiť test na protilátky a požadujú potvrdenie na ďalšie tri mesiace. Lekári nevedeli, ako sa k tomuto majú postaviť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok