Kolíková dúfa, že Matovič dilemu zvládne. Priznala, že sa v nej niečo zlomilo

TA3
16.3.2021 09:51

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková oznámila, že odíde z vlády, ak Igor Matovič zostane premiérom. "Človek má nejakú mieru tolerancie, ale v jednom momente sa to začalo lámať," povedala Kolíková pre Sme, pričom narážala na premiérovu tlačovú konferenciu, počas ktorej oznámil koniec ministra zdravotníctva, čo však zároveň označil za "najabsurdnejšiu demisiu v dejinách".

Kolíková dúfa, že Matovič dilemu zvládne. Priznala, že sa v nej niečo zlomilo
TASR/Jaroslav Novák

Minulotýždňová dohoda s premiérom bola podľa Kolíkovej druhou šancou. Povedala to v diskusnej relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej. "Tým ako to dopadlo, sa vo mne niečo zlomilo," priznala. Kolíková mala v ten deň debatu s premiérom o pravidlách, následne prišla tlačovka, ktorá podľa ministerky "poprela základné pravidlá". Na rokovaní koaličných lídrov sa Kolíková nezúčastnila, ale nasledujúci deň s Matovičom riešila aj detaily "Memoranda dobrého vládnutia", ktoré bolo predtým dohodnuté. "Boli to esenciálne veci, ale niekedy si treba povedať aj esenciálne veci," zhodnotila obsah memoranda.

"Pre mňa bola otázka, že či má vôbec zmysel sa baviť o nejakých pravidlách. Nie som človek, ktorý robí veci s horúcou hlavou, chcela som vedieť, či aj ostatní tú tlačovku vnímajú ako moment, ktorý mení všetko, čo sa dohodlo," povedala Kolíková.

Ministerka následne hovorila s viacerými podpredsedami aj poslancami. "Vnímali sme to viacerí rovnako," povedala. Týmto spôsobom podľa Kolíkovej vznikla na predsedníctve Za ľudí požiadavka na výmenu premiéra. Následne na tlačovej konferencii strany Za ľudí ministerka spravodlivosti vyhlásila, že ak premiér Matovič svoj post neopustí, sama podá demisiu.

Kolíková chápe, že Matovič "stojí pred veľmi ťažkým rozhodnutím, chápem, že má veľmi silný mandát, ja len dúfam a verím, že ako veľký štátnik toto veľké rozhodnutie a dilemu v živote zvládne". Kolíková by každému chcela "dať možnosť, aby dôstojne vyriešil situáciu v ktorej sa nachádza, a to chcem nechať premiérovi," povedala.

Líderka Za ľudí Veronika Remišová povedala, že strana je ochotná urobiť čokoľvek, čo by pomohlo vyriešiť konflikt. Zároveň uviedla, že v strane sú pripravení na všetky alternatívy, konkretizovať ich však nechcela. Za predčasné voľby hlasovať nebudú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok