Covid ohrozuje aj novorodencov, odporúčajú metódu kengúr

TA3 TASR
16.3.2021 08:56

Prísne pravidlá platné na pôrodníckych oddeleniach, ktoré majú zabrániť šíreniu koronavírusu, môžu mať smrteľné následky pre predčasne narodené deti, vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Uviedla, že liečivé účinky fyzického kontaktu medzi rodičmi a ich predčasne narodeným bábätkom ďaleko prevyšujú riziko nákazy koronavírusom.

Covid ohrozuje aj novorodencov, odporúčajú metódu kengúr
TASR/AP (ilu)

Mnohé krajiny totiž zaviedli počas pandémie zákaz takéhoto kontaktu - čo je však na škodu novorodencom, zdôraznila WHO. Organizácia odporúča pre predčasne narodené dojčatá a novorodencov s nízkou hmotnosťou metódu kengúr: jej súčasťou je dávať dieťa kožu na kožu matke alebo otcovi na hruď, a na čo najviac hodín denne. Okrem toho WHO odporúča aj dojčenie.

Medzinárodný prieskum medzi zdravotnými sestrami a lekármi ukázal, že pandémia viedla k obmedzeniam v kontakte bábätiek s rodičmi. Až dve tretiny z 1120 opýtaných uviedli, že oddelia matku od dieťaťa, ak je matka pozitívne testovaná alebo je jej stav nejasný.

Modelový výpočet WHO ukázal, že riziko smrti v  dôsledku obmedzeného kontaktu je o 65 percent vyššie než riziko, že dieťa sa prostredníctvom kontaktu smrteľne nakazí koronavírusom. Odborníčka WHO Ornella Lincettová na tlačovej konferencii povedala, že objímanie bábätka v náručí nielen zvyšuje šance na prežitie predčasne narodených detí, ale "takisto zmierňuje stres rodičov spôsobený covidom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok