Sputnik V sa bude vyrábať v Únii, s kľúčovými krajinami sa už dohodli

TA3 TASR
15.3.2021 12:58

Ruský fond priamych investícií rokuje o zvýšení výroby vakcíny Sputniku V v Európskej únii s niekoľkými výrobcami a je pripravený začať ju dodávať do tých krajín Európske únie, ktoré vakcínu zaregistrujú nezávisle. Podľa agentúry TASS to v pondelok uviedol predstaviteľ ruského fondu.

Sputnik V sa bude vyrábať v Únii, s kľúčovými krajinami sa už dohodli
TASR/Milan Kapusta

Ruský fond priamych investícií už dosiahol dohody o začatí výroby Sputnika V so spoločnosťami z Talianska, Španielska, Francúzska a Nemecka, uviedol výkonný riaditeľ fondu Kirill Dmitrijev.

"V súčasnosti prebiehajú s niekoľkými výrobcami rokovania o zvýšení výroby v EÚ," uviedol zástupca ruského fondu.

Dodávky aj do ďalších krajín

To podľa neho umožní spustenie "aktívnych dodávok Sputnika V na jednotný európsky trh" po získaní súhlasu Európskej agentúry pre lieky, s ktorou teraz výrobca ruskej vakcíny aktívne spolupracuje v rámci procesu rolling review.

Zdroj dodal, že "Ruský fond priamych investícií a jeho partneri budú tiež pripravení začať s dodávkami vakcíny aj do krajín EÚ, ktoré Sputnik V zaregistrujú nezávisle".

Prvá registrovaná vakcína na svete

Vakcínu Sputnik V vyvinul Gamalejov vedecko-výskumný inštitút epidemiológie a mikrobiológie v Moskve. Stala sa prvou registrovanou vakcínou proti koronavírusu na svete.

Podľa vedeckého časopisu The Lancet je jej účinnosť 91,6 percenta. V skupine dobrovoľníkov starších ako 65 rokov bola jej účinnosť 91,8 percenta.

Agentúra Reuters predtým s odvolaním sa na zdroj z Európskej únie uviedla, že krajiny Únie plánujú začať rokovania o kúpe Sputnika V.

Rusko je na čele zaočkovaných

Dmitrijev súčasne prostredníctvom tlačovej služby ruského fondu oznámil, že Rusko je v Európe na čele krajín v počte obyvateľov zaočkovaných dvoma zložkami vakcíny proti koronavírusu.

"Rusko je v Európe na čele v počte absolvovaných očkovacích programov proti koronavírusovej infekcii - obe zložky Sputnika V už dostalo 3,5 milióna ľudí. Žiadna iná európska krajina zatiaľ úplne neočkovala tri milióny obyvateľov," uviedol Dmitrijev.

Poznamenal, že podľa tohto ukazovateľa má Rusko v porovnaní s Britániou dvakrát viac plne zaočkovaných ľudí. Rusko tak podľa neho patrí do pätice najlepších krajín z hľadiska počtu zaočkovaných občanov - spolu s Čínou, USA, Indiou a Izraelom.

Masové očkovanie proti chorobe COVID-19 sa v Rusku začalo 18. januára. Rusi dostávajú v prvom rade Sputnik V.

V súčasnosti je používanie prípravku Sputnik V schválené v asi 50 krajinách sveta.

Štáty Únie hľadajú vlastné riešenia

Reuters pripomenul, že ruskú vakcínu už kúpili Maďarsko a Slovensko, Česko o ňu má záujem a nemenovaný predstaviteľ Európskej únie uviedol, že Taliansko uvažuje o výrobe tejto vakcíny v závode ReiThera neďaleko Ríma.

Európska únia podpísala dohody so šiestimi západnými výrobcami vakcín a začala rokovania s dvoma ďalšími. Zatiaľ schválila štyri vakcíny, ale výrobné problémy spomalili jej očkovaciu kampaň. Niektoré členské štáty preto hľadajú vlastné riešenia, napísal Reuters.

Reuters konštatoval, že ak by bol Sputnik V pripojený k arzenálu vakcín používaných v Únii, bol by to diplomatický triumf Ruska, ktorého obchodné vzťahy s Úniou sú roky brzdené sankciami za anexiu Krymského polostrova a zasahovanie do vývoja na východe Ukrajiny.

Agentúra Reuters však súčasne upozornila aj na riziko rozdelenia Európskej únie vo veci postoja jej členských štátov k ruskej vakcíne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok