Holandsko sa pridalo k štátom, ktoré stopli očkovanie AstraZenecou

TA3 TASR
15.3.2021 08:22

Holandsko z preventívnych dôvodov na dva týždne pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že pozastavenie očkovania odporučil Holandský úrad pre lieky po tom, ako bolo v Dánsku a Nórsku hlásených šesť prípadov "možných vedľajších účinkov" po podaní vakcíny od tohto britsko-švédskeho výrobcu.

Holandsko sa pridalo k štátom, ktoré stopli očkovanie AstraZenecou
TASR/AP (ilu)

Toto opatrenie bude platiť najmenej do 29. marca. Rezort dodal, že v Holandsku "nie sú v súčasnosti známe žiadne podobné prípady". "Zásadná otázka je, či sa tieto komplikácie vyskytli po očkovaní alebo z dôvodu očkovania. O vakcínach by nemali byť žiadne pochybnosti," uviedol vo vyhlásení holandský minister zdravotníctva Hugo de Jonge.

Vo štvrtok oznámili preventívne pozastavenie očkovania vakcínou AstraZeneca Dánsko, Nórsko, Island, v piatok sa pridalo Bulharsko a v nedeľu Írsko. Vakcína od výrobcu AstraZeneca je v EÚ schválená od januára.

Vo viacerých európskych krajinách bola pôvodne povolená iba pre osoby do 65 rokov, pretože spočiatku chýbali spoľahlivé údaje o jej účinnosti u starších ľudí. Neskôr ju regulačné úrady odporučili aj pre túto vekovú kategóriu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok uviedla, že nie je dôvod nepoužívať vakcínu vyvinutú firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou. Aj samotná AstraZeneca tvrdí, že jej vakcína je bezpečná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok