Každé podozrenie na nežiaduce účinky po očkovaní analyzujú odborníci

TA3 TASR
14.3.2021 17:51

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) dôsledne analyzuje každé podozrenie na nežiaduci účinok vakcín určených na prevenciu ochorenia COVID-19, obzvlášť ak ide o podozrenie na závažný nežiaduci účinok a úmrtie.

Každé podozrenie na nežiaduce účinky po očkovaní analyzujú odborníci
TASR/AP

Hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková zdôraznila, že pri stanovení toho, či ide o možnú súvislosť medzi vakcínou a nežiaducou reakciou, je potrebné vziať do úvahy celkový zdravotný stav očkovaného, iné užívané lieky a ďalšie faktory. Štátny ústav pokračuje v hodnotení kauzality  v prípade úmrtia 38-ročnej ženy po očkovaní vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. "Na základe doteraz dostupných údajov nie je možné dať očkovanie a úmrtie do priameho súvisu," uviedla hovorkyňa s dôvetkom, že po získaní potrebných informácií prípad vyhodnotia a o výsledku budú transparentne informovať.

Jurkemíková pripomenula, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv komunikuje aj s ostatnými liekovými agentúrami. Hlásené podozrenia na nežiaduce účinky zo Slovenska aj ostatných európskych krajín vyhodnocuje na dennej báze. Ubezpečila, že ak bude mať ústav dôvodné pochybnosti o bezpečnosti vakcíny, okamžite príjme všetky potrebné kroky na zabezpečenie ochrany zdravia slovenských občanov. "Hlásenia podozrení na nežiaduce účinky liekov a vakcín sú dôležitým nástrojom sledovania ich bezpečnosti, musia však byť potvrdené na základe dôkladnej farmakovigilančnej analýzy," uzatvára Jurkemíková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok