Orbán a Fico spoločne otvorili Slovenský dom v Mlynkoch

TA3, SITA
2.10.2012 12:44

V maďarskej obci Mlynky, ktorá je kultúrnym centrom slovenskej menšiny z pilíšskej oblasti, dnes premiéri Maďarska a Slovenska Viktor Orbán a Robert Fico slávnostne otvorili budovu Strediska pilíšskych Slovákov. Stavbu Slovenského domu financovali vlády oboch krajín rovnakým dielom.

Stavbu Slovenského domu financovali vlády oboch krajín rovnakým dielom. Konečnú zmluvu o dofinancovaní strediska podpísali Maďari a Slováci po viacerých sporoch v júli.

"Verím, že dnešok je historickým dňom pre pilíšskych Slovákov, pretože dostávajú ako dar od slovenskej a maďarskej vlády kultúrny stánok, Slovenský dom," uviedol v slávnostnom príhovore Fico, ktorého vMlynkoch privítali chlebom a soľou. Dom je podľa premiéra dôkazom toho, že ak existuje dobrá vôľa a záujem na oboch stranách, Maďarsko i Slovensko sú schopné riešiť aj citlivé otázky. Slovenská menšina v Maďarsku je malá, pre nás je to však klenot, ktorý si chceme uchovať, dodal premiér.

"Som hrdý na to, že v Maďarsku teraz mladí aj starí spievajú takto po slovensky," vyhlásil Orbán po kultúrnom predstavení, ktoré pre oboch premiérov pripravili Slováci z Mlynkov. Ako doplnil, v Maďarsku neexistujú veľké veci, ktoré by sa zrodili bez boja. "Je to všade a vždy, ale, bohužiaľ, nemáme ani nádej, že by sme sa toho zbavili," žartoval Orbán.

Maďari na projekt podľa zmluvy uzatvorenej v júli prispeli sumou 442 338 eur, Slováci na stavbu domu poskytli 491 939 eur. Vlastníkom nehnuteľnosti a prevádzkovateľom Strediska pilíšskych Slovákov je Celoštátna slovenská samospráva, spoluužívať objekt budú aj miestne organizácie pilíšskych Slovákov.
Obec Mlynky sa do širšieho povedomia verejnosti dostala v roku 2008, keď starosta Mlynkov József Lendvai predložil kontroverzný návrh, podľa ktorého by sa mali všetky slovenské spolky a organizácie z budovy Slovenského domu vysťahovať. Ako informuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí na svojej webovej stránke, poslanci mlynskej obecnej samosprávy väčšinou hlasov návrh schválili. Maďarský ombudsman pre menšiny Ernő Kállai vyhlásil rozhodnutie o vysťahovaní Slovákov zo Slovenského domu za protiprávne, samospráva v Mlynkoch však definitívne rozhodla o vysťahovaní. V tom istom roku sa Maďarsko a Slovensko dohodli na tom, že postavia nový dom, na ktorý prispejú rovnakým dielom. Stavbu dokončili vlani v auguste.

Prejav Roberta Fica a Viktora Orbána v Mlynkoch

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok