Írsko pozastavilo očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca

TA3 TASR
14.3.2021 13:11

Írsko v nedeľu pozastavilo očkovanie vakcínou od spoločnosti AstraZeneca. Urobilo tak na základe správ o výskyte krvných zrazenín u niekoľkých zaočkovaných osôb v Nórsku.

Írsko pozastavilo očkovanie vakcínou od firmy AstraZeneca
TASR/Ján Krošlák

Tento krok nastal po tom, čo írsky Národný výbor pre imunizáciu odporučil, aby v krajine preventívne prerušili očkovanie vakcínou od AstraZenecy po sobotňajšej "správe Nórskej agentúry pre lieky o nových závažných prípadoch týkajúcich sa výskytu krvných zrazenín u dospelých po očkovaní". Podľa oficiálnych údajov naposledy aktualizovaných v stredu bolo v Írsku doposiaľ podaných približne 570 000 dávok vakcín proti koronavírusu. Celkovo 109 000 z nich vyrobila britsko-švédska farmaceutická spoločnosť AstraZeneca.

Nórsko v sobotu oznámilo, že v krajine hospitalizovali pre krvácanie, krvné zrazeniny a nízky počet krvných doštičiek troch zdravotníkov, ktorí boli nedávno zaočkovaní vakcínou od AstraZenecy. Nórsko vo štvrtok nasledovalo Dánsko a oznámilo, že preventívne pozastavuje očkovanie vakcínami od spoločnosti AstraZeneca. K tomuto kroku predtým pristúpili aj Island, Rumunsko a Bulharsko.

Spoločnosť AstraZeneca v reakcii uviedla, že z analýzy dát zozbieraných po aplikovaní viac ako 17 miliónov dávok vakcíny nevyplynulo, že by očkovanie jej vakcínou zvyšovalo nebezpečenstvo pľúcnej embólie, hlbokej žilovej trombózy alebo trombocytopénie, teda stavu, kedy má pacient znížené množstvo krvných doštičiek. "Hlásený počet tohto druhu udalostí po očkovaní vakcínou AstraZeneca nie je vyšší ako počet, ktorý by sa prirodzene vyskytol u neočkovanej populácie," uviedla hovorkyňa spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok