Orbán sa pripravuje na najťažší týždeň pandémie: Pomoc nepotrebujeme

TA3 TASR
14.3.2021 12:11

Nadchádzajúci týždeň bude v Maďarsku doteraz najťažším v rámci pandémie nového druhu koronavírusu, povedal v nedeľu v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda vlády Viktor Orbán, podľa ktorého však jeho krajina napríklad na rozdiel od Slovenska nebude potrebovať pomoc zo zahraničia.

Orbán sa pripravuje na najťažší týždeň pandémie: Pomoc nepotrebujeme
TASR/Jaroslav Novák

Podľa jeho slov Maďarsko je v situácii, že môže ponúknuť pomoc iným krajinám, pretože v pomere k počtu obyvateľov je tam k dispozícii najviac nemocničných postelí, ako aj umelých pľúcnych ventilátorov. "Do nemocníc, kde to bude potrebné, presunieme obvodných lekárov i končiacich medikov," zdôraznil Orbán.

Podľa spravodajského servera 444.hu však situácia v nemocniciach je kritická, tamojší lekári hovoria o tom, že sú nútení rozhodovať o tom, ktorý z pacientov v ťažkom stave dostane intenzívnu starostlivosť a ktorý nie. Maďarská lekárska komora zas tvrdí, že nemocnice sú na hranici vyťaženosti a že pľúcne ventilátory síce sú, avšak nemá ich kto obsluhovať.

Za posledný deň pribudlo v Maďarsku 8863 nakazených novým druhom koronavírusu, v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 162 chorých a na umelej pľúcnej ventilácii je napojených už 1005 pacientov. Počet infikovaných od vypuknutia koronavírusovej pandémie dosiahol 516 490 a dosiaľ evidujú 16 952 obetí covidu. Stúpa aj počet aktuálne nakazených, ktorých je 146 647. Hospitalizovaných je 8764 chorých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok