Sme rodina o šéfovi SIS: Netvrdíme, že skutok sa nestal

TA3 TASR
13.3.2021 15:53

Predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár a podpredseda Milan Krajniak sa postavili pred kamery a reagovali na zadržanie šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského, ktorý je nominantom ich strany. Orgány činné v trestnom konaní žiadajú najmä o to, aby prípad čo najskôr vyšetrili.

Kollár požiadal všetky dotknuté orgány, aby nezdržiavali proces. "Aby sme veľmi rýchlo zistili, kto za týmto skutkom stál a prečo sa toto celé udialo," vyhlásil v sobotu. Krajniak upozornil, že v minulosti v kauzách Lexa a Gorila, ktoré súviseli s SIS, žiadali orgány činné v trestnom konaní pred výpoveďami o zbavenie mlčanlivosti svedkov aj obvinených. "Teraz je stanovisko iné v tom, že je možné vypovedať aj bez zbavenia mlčanlivosti," povedal.

Z uznesenia o vznesení obvinenia podľa Krajniaka vyplýva, že je vznesené najmä na základe jednej výpovede bývalého príslušníka SIS, ktorý nebol zbavený mlčanlivosti. "Ak totiž platí, že mal byť zbavený mlčanlivosti, celé vznesené obvinenie je úplne procesne na vode," vyhlásil. Predstavitelia Sme rodina nechcú tvrdiť, že "skutok sa nestal""Práveže tvrdíme, že sa niečo stalo. Dôsledne žiadame, aby sa to čo najrýchlejšie preverilo bez zametania pod koberec. A aby sa presne určilo a ustanovilo, kto to spáchal, kto je za to zodpovedný a všetci tí, ktorí sú za to zodpovední, aby voči nim bola vyvodená veľmi konzekventná zodpovednosť," povedal Krajniak.

Vladimíra Pčolinského zadržali príslušníci NAKA vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Zoroslava Kollára. Vladimír Pčolinský je nominantom Sme rodina. SIS vedie od apríla 2020. Prezidentka Zuzana Čaputová mu dočasne pozastavila výkon štátnej služby.

Vladimíra Pčolinského zadržali príslušníci NAKA vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Obvinili ho z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok